Hopp til innhold

Fagstoff

Tremateriale i interiør

Hvordan kan du se forskjell på ulike tresorter, og hvilke egenskaper har de? Vi skal se på vanlige trematerialer i interiør. Denne kunnskapen kan hjelpe deg når du skal anbefale hvilke overflater kunder bør ha på inventaret sitt.

Tresorter

Bartrær

De vanligste tretypene vi bruker til å bygge med, er furu og gran. Dette kan være fordi det tradisjonelt sett har vært mye av disse treslagene i landet vårt. Både furu og gran har blitt mye brukt til gulvplank og panel på vegg. Mange hytter har ofte synlig furu eller gran i rommene. Furu og gran er relativt myke treslag, og gulv i dette trematerialet får ofte hakk og merker etter skohæler.

Løvtrær

Eik, bjørk, ask, bøk, kirsebær og valnøtt er tretyper som har blitt brukt mye i inventar. Eik har vært populært de siste åra. Det regnes som en av de hardeste tresortene og egner seg derfor godt som gulvmateriale. Eik blir også brukt mye i annet inventar.

Valnøtt er et mørkt treslag. Mange av de mørke treslagene er regnskogtre. Vi må unngå tremateriale som kommer fra trua skogsområder.

Materialprøver av ulike treslag stilt opp på høykant. De er i ulike farger, og høyre del er mørkere på alle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tenk helhetlig

Ettersom de ulike treoverflatene har ulike kvaliteter og farger, er det smart å se på en helhet med materialer, farger og belysning når du planlegger et interiørforslag. Da må du kunne skille mellom de ulike treslagene.

Moderne interiør med dekorative trespiler på veggen og sittegrupper på lilla vinylbelegg. Foto.

Relatert innhold

Tre er et levende materiale med mange bruksområder. Lær om treets egenskaper, tørkeprosess, fiberretning og om ulike tresorter.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 10.06.2022

Læringsressurser

Materialer i interiør