Hopp til innhold

Fagartikkel

Møbelstoff

Hva slags møbelstoff bør du anbefale når du skal hjelpe en kunde med å planlegge en helhetlig interiørløsning? Når du skal ta ut møbler som passer til forslaget ditt, må du vite hva slags materialer som egner seg.

Oransje sofa med puter i kontrastfarger. Foto.

Sofaen er trukket med tekstilet Koksdal i fargen "Saddle Brown" fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Putene har kontrastfargene "Soft Mint" og "Loom Green".

Møbelstoff brukes til å kle alle typer sittemøbler som er polstra. At et møbel er polstra, betyr at det er kledd med mykt materiale som gjør møbelet behagelig å sitte i. Møbelstoffet blir festa over polstringa.

Møbeltapeteserer stopper en lenestol. Foto.

En lærling i møbeltapetsererfaget reparerer polstringa i en lenestol.

Martindale slitasjetest

For å vite at et tekstil er sterkt nok til å brukes som møbelstoff, kan vi sjekke hvor mange martindale stoffet har. Martindale er en slitasjetest som dr. J.G. Martindale fant opp like før andre verdenskrig. I dag brukes en maskin til å teste alle typer tekstiler, klær og tepper. Runde tekstilprøver blir gnidd mot et standard slitestoff. Maskinen teller opp hvor mange gnidninger som skal til før det oppstår to trådbrudd i stoffet, eller til all luv er borte for luvtekstiler. Du kan se en film på YouTube om hvordan Martinedale-testen blir gjennomført i et laboratorium.

Det er forskjell på hvor mye stoffene bør tåle, alt etter hvor møblene skal brukes. Derfor kan vi dele inn i ulike kategorier:

  • private hjem: lett bruk, mellom 10 000 og 15 000 martindale

  • kontorer: minimum 25 000 til 35 000 martindale

  • offentlige rom som restauranter, skoler, kino: helst over 50 000 martindale

Vær oppmerksom på at ikke alle stoffer er vaskbare. Det kan også være problematisk å velge for lyse farger til offentlige rom, da disse fort blir skjoldete. Av samme grunn kan det være lurt å velge stoff som er mønstrete eller flerfarget.

Materialprøver av møblestoff i ulike farger er plassert i en sirkel. Foto.

Møbelstoff som er vevd i to farger

Fibre som brukes i møbler

Ull

Ull er møbelstoffet som blir mest brukt. Ull er naturlig antibakteriell og naturlig flammehemmet. Den antibakterielle motstanden kommer hovedsaklig av at svovel er bundet til proteinet i fiberen. På grunn av dette holder stoffet seg renere enn mange andre typer stoff. At ullstoff også er naturlig flammehemmet er en fordel dersom det brukes i offentlige rom der det kan forekomme hærverk.

Materialprøver i ull sammen med inspirasjonsbilder. Foto.

Materialprøver fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk

Bomull

Bomull brukes til trekk som er avtagbare ettersom det fort blir skittent. Bomull blir ofte blandet med ull eller viskose. Bomullsstoff har mindre slitestyrke enn rent ullstoff.

Todelt stol med bølgemønster i blått og hvitt. Foto.

Wave chair fra MIJO STUDIO har møbeltrekk i 100 prosent bomull.

Lin

Lin bør ikke brukes som møbelstoff fordi det er mindre slitesterkt, krøller lett og er lite elastisk.

Viskose

Viskose har samme bruksområdene som bomull, men er svakere dersom det blir vått. Viskosefibre blandes ofte med bomull eller ull.

Vevd ullstoff i gultone. Foto.

Klassikeren Hallingdal 65 fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er designet av Nanna Ditzel. Møbelstoffet er laget av 70 prosent ull og 30 prosent viskose. Denne kombinasjon bevarer ullas egenskaper og slitestyrke, samtidig som viskosen gir fargene ekstra glød.

Nylon

Nylon er slitesterkt og blandes derfor med andre fibre for å øke slitestyrken.

Polyester

Polyester har samme egenskaper som nylon med omtrent samme slitestyrke, men polyester krøller seg mindre enn nylon.

Nærbilde av syntetisk garn i blått. Foto.

Ulike tekstilfibre blir gjerne kombinert. Disse trådene er syntetiske og inneholder 70 prosent polyester og 30 prosent akryl.

Akryl

Akryl er mer slitesterkt enn ull og krymper ikke. Det er imidlertid svært brennbart, og det brukes kun i møbelstoff sammen med andre fibre som for eksempel ull.

Skinn og kunstlær

Skinn, og etterligningen kunstlær, er gode materialer for møbler fordi de er slitesterke og lette å holde rene. Pass likevel på hvilken type skinn du velger, ettersom det er flere typer som blir stygge dersom de får fukt eller fett fra hender og hodebunn på seg. Du må derfor sette deg godt inn i de ulike typene skinn før du anbefaler dette til en kunde. Skinn kan også fås i lakkert overflate, men denne overflaten kan sprekke over tid.

Brunt skinn. Foto.

Skinn holder seg fint i mange år dersom det behandles med tilpasset skinnbehandling.

Kunstlær er en etterligning av skinn som er rimeligere i innkjøp. Det er også svært slitesterkt, men kan likevel få rifter og revner. Kunstlær blir ofte brukt i offentlige bygg.

Gjenbruk

Et møbel kan bli som nytt hvis det blir trukket om og de utslitte tekstilene byttet ut. I filmen under får du innblikk i hvordan møbeltapetsereren Sofie Pocock arbeider, og hvordan hun tenker om materialvalg.

Sist faglig oppdatert 10.06.2022
Skrevet av Gunn Elin Birkenes

Læringsressurser

Materialer i interiør

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter