Hopp til innhold

Fagstoff

Parkett eller laminat?

Nordmenn bruker mye tre i hjemmene sine. For noen generasjoner tilbake brukte vi helst heltre plank i gulvene. I nyere tid har det blitt større utvalg av plater som gir samme lune uttrykk. Vi skal se på hva som skiller to av de mest vanlige gulvplatene på hjemmemarkedet – parkett og laminat.

Parkett

Parkett er et tregulv som er mykt å gå på, og som gir en lun stemning. Det er bygd opp av en bunnplate i kryssfiner og et sjikt med noen millimeter ekte tre. Trelaget er behandlet med olje eller lakk. Dette gir ulike uttrykk og slitestyrke på parketten.

Interiør med åpen løsning mellom stue og kjøkken. Parkettgulv og trestolper skaper kontrast til hvite vegger og tak. Foto.

Tretyper

Hvit stol og arbeidspult på valnøtt-parkett. Foto.

Vi kan få parkett laget av forskjellige tretyper. Eik, ask, bjørk, valnøtt, bambus er blant de mest vanlige. Eik er populært som parkett både på grunn av utseende og hardhet. Dette er et av de hardeste treslagene vi har.

Ønsker vi et lysere gulv, kan vi bruke bjørk, og velger du valnøtt, får du en naturlig dyp rødbrun farge som minner om eksotiske treslag. De siste årene har det blitt økt interesse for bambus etter som dette er et rasktvoksende gress som blir regnet som bærekraftig.

Prisklasser

Parkett fås i mange prisklasser. Vi skiller mellom hvor mange staver vi har i parketten. Tre staver er den rimeligste, mens en stav er dyrest. Alle typer parkett passer til oppholdsrom, der vi ønsker en lun og varm atmosfære.

Vedlikehold

Selv om parkett er forholdsvis slitesterkt, tåler det mindre vannsøl og er mer mottakelig for hakk og riper enn laminat. Vanlig parkett kan slipes tre–fire ganger. Etter sliping kan vi olje gulvet eller lakke det på nytt. Vi bør ikke bruke parkett i våtrom eller i ytterganger der det er mye tråkk og fare for fukt.

Luftfuktighet

Alt tregulv er "levende" i den forstand at det påvirkes av luftfuktighet i rommet. Parkett skal derfor legges "flytende". Det vil si at det er noen millimeter avstand inn til veggen under legging. Dette blir skjult av ei gulvlist. Vi kan også legge varmekabler under parketten.

Bærekraft

I utgangspunktet kan vi regne parkett som bærekraftig, fordi gulvplatene er laget av naturlige råvarer som fornyer seg selv. Det spiller likevel en stor rolle hvilket treslag som brukes, og hvor i verden parketten er produsert.

Holdbarhet

Garantiene fra leverandørene varierer fra 15 år til livstid, avhengig av type og tykkelse på parketten. Parkett vil med riktig stell vare i flere generasjoner.

Mann legger parkettgulv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gulvlaminat

Laminat er et platemateriale som er en etterligning av parkett. Måten å få dette til å ligne tre er på at det er tatt bilder av treets mønstring. Dette blir printet ut og festet på et underlag av trefiberplater, som regel MDF. Etterligningene kan noen ganger være så gode at det kan være vanskelig å skille mellom laminat og parkett.

Stolbein og ei mappe med små kaktuser på et laminatgulv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppbygging

Laminatgulv er i hovedsak bygget opp av flere sjikt som ofte består av:

  • ripesikret overflatesjikt (transparent)

  • dekorfilm/dekorsjikt som angir designet på gulvet

  • slagfast sjikt

  • fuktbestandig HDF-kjerne

  • balansesjikt/baksidemateriale (kan være akustikkdempende)

Oppdeling av fem sjikt som laminat består av. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egenskaper

På grunn av den ekstra harde og motstandsdyktige overflaten er gulvet også motstandsdyktig mot vannsøl, hakk og riper. Laminat er et hardere og i mange tilfeller mer slitesterkt materiale enn parkett.

Laminat produseres på ulike måter, for eksempel som tradisjonell høytrykkslaminat eller direkte laminering. Høytrykkslaminat er mange lag med papirfiber som er presset sammen under høyt trykk, mens direktelaminat er en dekorfilm som er festet på ei fiberplate. Begge teknikker tilfredsstiller alle klassifiseringskravene, men høytrykkslaminat er mer slitesterkt enn direktelaminat.

Utseende

Laminatgulv lages med eller uten struktur i overflaten og kommer i forskjellige glansgrader. De aller rimeligste laminatene er uten struktur og har mye glans. De mest kostbare har derimot struktur som får overflaten på gulvet til å se ut og føles som tre, og har en glansgrad som er mattere og mer naturtro.

Det finnes mange laminatgulv på markedet som er så naturtro at det er vanskelig å se og oppleve forskjell på laminat og parkett. Prismessig er laminat likevel rimeligere enn parkett.

Laminatgulv kan også ha andre mønster enn tre, ofte flise- eller steinmønster.

Bruksområder

Gulvlaminat brukes der man ønsker et slitesterkt gulv som tåler tøff bruk. For mange vil det være praktisk med laminat i gang og på kjøkken. På våtrom som bad og vaskerom bør gulvlaminat unngås. Laminat brukes også i offentlige rom og butikker.

Vedlikehold

Laminat er svært slitesterkt, lett å holde rent, har lang levetid og holder seg pent lenge. Dette gjør at det blir minimalt med vedlikehold på gulvet. Laminat kan ikke slipes, så dersom det får større skader, er det mange som velger å skifte ut gulvet.

CC BY-SASkrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 19.01.2023

Læringsressurser

Materialer i interiør