Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av byggryn

Nye metningsgarnityrer er på vei inn i kokekunsten. Det å bruke andre råvarer enn poteter og ris er noe du vil møte på i karrieren din. Her får du se hvordan du kan lage byggotto og byggrynspasta som et alternativt metningsgarnityr.

Bygg er et korn med lang historie over hele verden, og det er også blant de kornslagene det blir produsert mest.

Bygg foredles til mel og byggryn og er et anvendelig alternativ til ris i flere forskjellige retter, som grøt, byggotto, blandet med hvetemel i brød eller som garnityr i supper.

Visste du at bygg inneholder mellom seks og åtte prosent av det løselige kostfiberet betaglukan? Og at det er med på å redusere innholdet av kolesterol i blodet vårt? Bygg er også populært hos de som trener mye, fordi bygg bruker lengre tid på å spaltes ned i tarmen, og derfor gir det en langvarig følelse av metthet.

I Norge går bare tre prosent av all byggproduksjonen til mat, resten blir dyrefôr. Vi kan gjøre noe med dette ved å ta i bruk mer byggryn i menyene våre. Bygg brukes også i ølbrygging og i whiskyproduksjon.

Oppskrifter

Her får du oppskrifter på byggotto og byggrynspasta.

Byggotto

Byggotto er den nordiske risottoen og kokes på samme måte som en risotto. Du kan lage den i utallige smaksvarianter. Denne byggottoen inneholder ramsløk, grønnsakskraft og revet ost.

Ingredienser

En tallerken med ramsløkbyggotto. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 200 g byggryn

  • 40 g usaltet smør

  • 50 g finhakket sjalottløk

  • 100 g hvitvin

  • 700 g grønnsakskraft

  • 75 g ramsløkspesto

  • 20 g finsnittet gressløk

  • 100 g revet parmesan

  • 1–2 ts sitronsaft

  • salt

  • kajennepepper

Framgangsmåte

  1. Varm opp grønnsakskraften til rett under kokepunktet.

  2. Sauter løken i smøret over middels varme til løken har blitt blank og myk. Tilsett vin og bygg, og la det koke til væsken er redusert til en tredel.

  3. Tilsett grønnsakskraften i tre omganger mens du rører hele tiden. Dette er for at stivelsen skal binde opp væsken i byggottoen. Tilsett mer kraft etter at den har kokt inn til en tredel.

  4. Når du har tilsatt all kraften og den har kokt inn, tilsetter du revet parmesan, ramsløkspesto, gressløk og smaker til med salt, kajennepepper og sitronsaft.

Byggotto smaker best når den er nylaget. Et kjekt triks er å stoppe kokeprosessen ved å legge byggottoen på et brett med plastfolie med hull i over, og kjøle ned byggottoen. Dette gjør vi før vi har tilsatt ramsløkspesto, gressløk og parmesan.

Så når gjestene har satt seg, koker du opp risottoen i resten av grønnsakskraften, og trekker kjelen til side før du tilsetter de siste ingrediensene, smaker til og serverer.

Byggrynspasta

Pasta er et metningsgarnityr som i hovedsak er laget av egg og mel, men det blir også laget med vann, bønnemel, linsemel, rismel eller med grønnsaker. Pasta er en rett som alle har et nært forhold til, og det kommer i en rekke former, farger og fasonger.

Byggrynspasta er et flott alternativ til vanlig pasta, det er sunt, smaker fantastisk og kan brukes til nesten alt. Vi skal nå lage en pastadeig med byggrynsmel som vi skal rulle ut og så lage tagliatelle og linguini.

Ingredienser

Byggrynspasta som spagetti og tagliatelle liggende på en benk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 200 g byggmel

  • 300 g hvetemel

  • 12 eggeplommer

  • 2 egg

  • 20 g melk

  • 20 g olivenolje

Framgangsmåte

  1. Vei opp alle ingrediensene, og skill eggene. (Eggehviten kan du bruke i marengser, til klaring av supper eller til en deilig sufflé. Eggehvite har lang holdbarhet på kjøl.)

  2. Bland sammen eggeplommer, egg, melk og olivenolje i en bolle.

  3. Ha melet i en bolle og lag en grop i midten. Tilsett all væsken i gropen, og rør kun i midten av bollen, gjerne med en gaffel. Rør inn litt og litt av melet i eggeblandinga til det har blitt en smidig, homogen masse. Kna deigen i 5 minutter. Pakk den godt inn og la den hvile i en time på kjøl.

  4. Rull pastadeigen til riktig tykkelse på en pastamaskin, kutt deretter pastaen i ønsket bredde. Pastaen kan tørkes for bruk senere, fryses, eller kokes med en gang.

CC BY-SASkrevet av Tony Martin.
Sist faglig oppdatert 05.05.2021

Læringsressurser

Belgfrukter og korn