Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av linser og bønner

I Norge har vi ikke hatt så lang tradisjon for å produsere og bruke bønner og linser, men i de senere år har disse råvarene kommet mer og mer inn i våre spisevaner. Disse belgvekstene egner seg godt som metningsgarnityr, og her får du se hvordan du kan tilberede ei bønnegryte og en linsesalat.

Bønner

Bønner kommer som regel tørket og må bløtlegges før bruk. I den senere tid har kokker rundt om i landet begynt å bruke ferske lokale feve-bønner, eller hestebønner, som er et annet navn på dem. Disse bønnene får du ferske hele året, men da importert fra andre land. Tørkede bønner finnes i mange farger og størrelser. Du kan også kjøpe ferdig kokte og hermetiserte bønner.

Linser

Linser er omtalt allerede i Første Mosebok, så her snakker vi om en historisk og gammel råvare. Linser er mest brukt i middelhavsregionen, Sør-Asia og Vest-Asia. Linser er en av de beste proteinkildene i vegetarmat. Næringsinnholdet er det samme som i bønner. Hvor mange ulike typer fargede linser har du smakt på?

Oppskrifter

Her finner du oppskrifter på ei frisk bønnegryte og en mettende linsesalat som egner seg godt både som metningsgarnityr og som en egen vegetarrett.

Bønnegryte

Bønnegryte på norske hestebønner. Når bønnene er ferske, er de grønne, nøtteaktige og misfarges lett hvis de blir kokt for lenge. Denne bønnegryta er frisk og lett, dette for å bevare den ferske smaken av bønnene.

Ingredienser

Ei bønnegryte med erter, hestebønner, hvite bønner, gulrot, rødløk, gressløk og persille i en smørsaus. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 100 g hestebønner som er tatt ut av belgen

  • 100 g grønne erter

  • 50 g hvite bønner

  • 50 g gulrot i brunoise

  • 50 g purreløk i brunoise

  • 50 g finhakket rødløk

  • 20 g finsnittet gressløk

  • 20 g finsnittet persille

  • 210 g kaldt smør i terninger

  • 75 g hvitvinsreduksjon

  • salt, sort pepper, sitron

Fremgangsmåte

  1. Legg de hvite bønnene i 5 dl kaldt vann, og la dem stå i 12 timer på kjøl.

  2. Trekk de hvite bønnene rett under kokepunktet i 35 minutter eller til de er møre.

  3. For å beholde den friske grønnfargen på ertene og hestebønnene blansjeres de hver for seg i fosskokende vann med salt i 1–2 minutter før du legger dem over i isvann til de er avkjølt. Ta dem så ut av isvannet, og tørk godt av dem.

  4. Kok gulroten og purreløken hver for seg i 1–2 minutter før du legger dem over i isvann til de er avkjølt. Ta dem deretter ut av isvannet, og tørk godt av dem.

  5. Kok opp hvitvin og pisk inn det kalde smøret. Vend inn hvite bønner, hestebønner, erter, gulrot, purreløk, rødløk, gressløk og persille.

  6. Smak til med salt, sort pepper og sitron.

Linsesalat

Her er en salat med linser som vi kan bruke som et metningsgarnityr eller som en egen vegetarrett. Her bruker vi ferdig kokte linser. Skal du bruke tørre linser, kan det være lurt å legge dem i vann i 15 minutter før du skal koke dem. Da får de litt kortere koketid, og du får skylt godt av dem.

Koketid på linser er ofte ikke mer enn 10–20 minutter.

Ingredienser

En bolle med kokte liser, finkuttet rødløk, granateplekjerner, gressløk og fetaost. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

  • 2 pakker (ca. 960 g) grønne linser, ferdigkokte

  • 150 g rødløk, finhakket

  • 1 granateple, kjerner

  • 30 g persille, hakket

  • 1 fedd hvitløk, finhakket

  • 2 ss hvitvinseddik

  • 3 ss olivenolje

  • 100 g fetaost, smuldret

  • kajennepepper, salt, pepper, sitron

Bland alle ingrediensene i en bolle og ha i fetaost til slutt.

Tips: Hvis du vil gjøre denne retten helt vegansk, bytter du ut fetaosten med tofu.

Voila!

CC BY-SASkrevet av Tony Martin.
Sist faglig oppdatert 05.05.2021

Læringsressurser

Belgfrukter og korn