Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Pasta med fullkornsmel

Pasta blir som oftest laget av hvetemel eller durumhvete, men det finnes også varianter av pasta laget med fullkornsmel. Dette gir en annen tekstur, smak og næringsinnhold på pastaretten.
Fire forskjellige pastadeiger som har litt ulike farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I denne oppgaven skal du lage to ulike grove varianter av pasta.

Ta utgangspunkt i denne grunnoppskriften på pasta, men bytt ut deler av hvetemelet med sammalt mel som beskrevet i oppgave 1.

Grunnoppskrift på pastadeig

  • 250 g hvetemel (gjerne halvparten durumhvetemel eller tipo 00-mel)

  • 0,5 ts salt

  • 2 egg

  • 3 eggeplommer

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør sammen. Da får du en smulete deig som du heller ut på benken og knar sammen med hendene. Etter at deigen er blandet, pakker du den inn i plast og lar den hvile cirka 30 minutter på kjøl før du kjevler den ut på pastamaskinen.

Oppgave 1

  1. Lag en porsjon pastadeig, men bruk 125 g siktet hvetemel og 125 g sammalt hvete fin (i stedet for 250 g hvetemel).

  2. Lag en porsjon pastadeig, men bruk 200 g siktet hvetemel og 50 g sammalt hvete fin (i stedet for 250 g hvetemel).

  3. Sammenlign de to deigene. Ble det noen forskjell på dem? Tenk på utseende og tekstur.

Oppgave 2

  1. Bruk en pastamaskin og lag tagliatelle av begge deigene.

  2. Kok tagliatellen til den er al dente.

  3. Sammenlign konsistens og smak på pastaen laget av de to deigene. Ble det noen forskjell? Hvilken foretrekker du, og hvorfor?

Oppgave 3

  1. Legg inn grunnoppskriften med kun fint mel og de to oppskriftene med grovere mel i Kostholdsplanleggeren (lenke ligger under relatert innhold).

  2. Sammenlign næringsinnholdet i de tre deigene, og finn ut hvor mye fiber, vitaminer og mineraler de ulike pastadeigene inneholder per 100 gram. Er det noen forskjeller?

Relatert innhold

Pasta finnes i en mengde ulike former og med ulike navn. Lager du deigen selv, kan du variere både form, farge og smak.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.04.2021

Læringsressurser

Pasta