Varianter av pasta
Når du lager fersk pasta og kjevler ut i maskinen, er det første du gjør, å lage lasagneplater. Lasagne kan lages på flere måter, og den mest kjente er kanskje den ovnsbakte med béchamelsaus og kjøttsaus.
Bruk et ildfast fat og ha litt béchamelsaus i bunnen. Legg et lag med lasagneplater. Hell kjøttsaus over, deretter béchamelsaus og dryss parmesanost over. Gjenta dette til fatet er nesten fullt. Avslutt med béchamelsaus og revet ost. Stek lasagnen i ovn til innholdet koker og osten er gyllen.
Til cannelloni kjevler du ut deigen som til lasagneplater og deler den i mindre rektangler som kokes i lettsaltet vann. Avkjøl rektanglene, og legg dem utover på et klede. Fyll hvert rektangel med en kjøttstuing, og rull pastaen rundt stuingen slik at du får fine sylindere. Gratiner i ovnen med hvit saus og/eller ost.
Ravioli er en type fylt pasta formet som små puter. Kjevle ut en lang leiv med pastadeig, og bruk en skje til å legge på fyllet med jevne mellomrom på halve siden av leiven. Fyllet kan være basert på kjøtt, grønnsaker eller ost.
Pensle kantene med vann, og løft den andre siden av leiven over. Trykk deigen forsiktig rundt fyllet og skjær ut fine puter, eller bruk ei utstikkerform. Kok raviolien al dente og server med en saus som passer til fyllet.
Tortellini er pastaputer som er formet som en trekant og deretter som en ring. Ellers har tortellini samme framgangsmåte som ravioli.
Spagetti er pasta formet som strimler. Start med å kjevle ut deigen til lasagneplater i pastamaskinen. Kutt platene i ønsket lengde, og sett på den innsatsen som lager spagettistrimler. Kok spagettien al dente og server med saus og garnityr etter hva oppskriften krever.
Trådnudler har samme form som spagetti, men er noe tynnere. Ellers har trådnudler samme framgangsmåte som spagetti.
Det finnes flere varianter av båndpasta. Tagliatelle og papardelle er to kjente varianter. Tagliatelle lages på samme vis som spagetti på pastamaskinen, men i stedet for å velge innsatsen som lager spagetti, velger du den brede varianten.
Papardelle er en mye bredere variant, og den lages ved å kjevle pastadeigen til lasagneplater først, som så kuttes i ønsket lengde. Dryss over litt mel og rull hele lengden sammen. Kutt så i remser med en bredde på 2–3 cm med en kniv.
Makaroni, penne, fusilli og rigatoni er eksempler på vanlige pastavarianter som finnes i handelen. Disse er laget på industrimaskiner og er vanskelige å få til på vanlige pastamaskiner. De kokes al dente og serveres med saus og garnityr etter hva oppskriften krever.