Hopp til innhold

Fagstoff

Hvordan lage pasta?

Pasta finnes i en mengde ulike former og med ulike navn. Lager du deigen selv, kan du variere både form, farge og smak.
En person rører med gaffel i en melgrop med egg i midten. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppskrift på fersk pastadeig

  • 250 g hvetemel (gjerne halvparten durumhvetemel eller tipo 00-mel)

  • 0,5 ts salt

  • 2 egg

  • 3 eggeplommer

Deigen kan blandes på ulike måter:

For hånd

Ha alt melet i en haug på bordet. Lag en grop i midten og ha salt og eggeplommer i gropen. Bruk fingrene eller en gaffel til å blande inn litt og litt mel i eggeplommene. Når du har fått blandet inn alt, bruker du hendene til å elte deigen litt slik at den blir smidig.

I kjøkkenmaskin

Ha alle ingrediensene i bakebollen og rør det raskt sammen ved hjelp av deigkroken.

Med foodprosessor

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør sammen. Da får du en smulete deig som du deretter heller ut på benken og knar sammen med hendene.

Hvile

Etter at deigen er blandet, pakker du den inn i plast og legger den til hviling i cirka 30 minutter på kjøl. Deigen kan også stå noen timer lenger på kjøl, men da bør du ta den ut en halvtime før utkjevling slik at den er myk å jobbe med.

Utkjevling

Til utkjevlingen bruker vi en pastamaskin. Strø gjerne litt mel på bakebordet og eventuelt litt på deigen om den er klebrig.

  1. Start med den største innstillingen på maskinen. Form pastadeigen til en liten firkant slik at du får den til å passe i inntaket. Kjør deigen gjennom.

  2. Still maskinen på et hakk tynnere, og kjør deigen gjennom på ny. Ta deretter enda et hakk tynnere og kjør gjennom på ny.

  3. Nå kan du brette inn kantene på begge endene av deigen, sette innstillingen tilbake til den største innstillingen og kjøre gjennom en gang til. Da får du en jevn og smidig pastadeig med rette kanter.

  4. Fortsett med å sette innstillingen tynnere og kjevle gjennom de ulike innstillingene til deigen har fått den tykkelsen du ønsker, avhengig av hva slags type pasta du vil forme deigen til.

Hvis du skal oppbevare pastaen litt før bruk, er det lurt å strø den med litt durumhvete eller semule slik at den ikke kleber seg sammen.

Pastadeig på vei gjennom pastamaskin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Farget pasta

Det kan være gøy å farge pastaen. Når du tilsetter ekstra væske i deigen, må du også tilsette litt ekstra mel.

Rød pasta

Bak cirka 100 gram rødbete i ovnen til den er helt mør. Passer beten gjennom en sikt. Tilsett betemosen i grunnoppskriften til pastadeigen. Tilpass deigen med litt ekstra mel.

Grønn pasta

Trekk 100 gram fersk spinat i cirka 1 dl vann under lokk. Hell av vannet og kjør spinaten i en blender slik at det blir en mos. Tilsett spinatmosen i grunnoppskriften til pastadeigen. Tilpass deigen med litt ekstra mel.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 01.03.2023

Læringsressurser

Pasta