I jula står tradisjonene sterkt, og maten vi spiser, er gjerne den samme fra år til år. Til julas festlige anledninger serveres gjerne et julebord bugnende av tradisjonelle retter.

Tradisjonell julemat
Julemat har sterke og lange tradisjoner i Norge. Nordmenn er aldri så konservative som når det gjelder julematen. De ulike landsdelene har sine egne tradisjoner, og et tradisjonelt julebord har som oftest en liten smakebit av alt. Mange av rettene på et julebord er konservert, det vil si saltet, røykt eller tørket. Det henger sammen med hvordan en kunne ta vare på maten fra gammelt av, og det blir enda brukt i vår tid.
Vanlige retter på et tradisjonelt julebord
Brødvarer
Lefse, flatbrød, fine og grove brødtyper.
Kalde retter
- rakfisk med tradisjonelt tilbehør
- røykelaks med eggerøre
- gravlaks med sennepssaus
- skalldyrsalat med urtekremdressing
- ørret- og skalldyrterrin
- syltet laks med pepperrotkrem
- ulike typer sild
- sylteflesk
- lammerull
- glasert juleskinke med syrlige grønnsaker
- spekeskinke og spekepølse med potetsalat

Fenalår, rømme og flatbrød
Varme retter
- pinnekjøtt med kålrotstappe, kjøttsjy og kokte poteter
- svineribbe med surkål/rødkål, svisker, brun saus og kokte poteter
- medisterkaker og pølser, svisker og epler
- lutefisk, ertepuré, baconfett, sennepssaus og kokte poteter
- kokt kveite eller torsk, sandefjordsmør, dampede grønnsaker og kokte poteter
Desserter
- riskrem med rød saus
- karamellpudding med pisket krem og karamellsaus
- moltekrem
- iskrem
Kaker
Kransekake, krumkake, sandkaker, berlinerkranser, fattigmann, hjortetakk, pepperkaker, fruktkaker, bløtkaker, nøttekaker og marsipankaker.
Frukt og nøtter
Et assortert utvalg av frisk frukt, dadler, fiken og nøtter.

Karamellpudding er en populær dessert på julebordet.
Tilpasset kost
Husk også å ha glutenfrie og laktosefrie varianter av de ulike rettene tilgjengelig for gjester som har behov for tilpasset kost.
Mengdeberegning
Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort julebordet er, og mengden kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500–600 gram mat per person inkludert tilbehør.
Drikke
Tradisjonelt drikkes det øl og akevitt til julemat. Vin kan også passe.
Alkoholfritt
Isvann, kaffe, te og mineralvann.