Hopp til innhold
Fagartikkel

Skalldyrbord

Skalldyrbord er kanskje en av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange mennesker på. Skalldyr er populær og delikat mat og kan serveres til de fleste anledninger. Norske skalldyr er i særklasse og egner seg godt på et skalldyrbord med passende tilbehør.

Skalldyr

Når en serverer skalldyr, er det viktig å tenke på temperaturen. Skalldyr er lett bedervelig mat og blir fort ødelagt om de blir stående varmt for lenge.

Ekstra skåler på bordet hvor gjestene kan legge fra seg skall og avfall, kan være lurt.

Retter man vanligvis serverer på et skalldyrbord:

  • ferske reker
  • dampede blåskjell
  • fylte krabbeskjell
  • skalldyrkabaret
  • skalldyrsalat med dressing

Retter man kan supplere med:

  • østers
  • kongekrabbe (kokt eller gratinert)
  • tilberedte kamskjell
  • sjøkreps
  • hummer
  • skalldyrsuppe
  • fiskesuppe
  • silderetter
  • patéer og terriner
  • ekstra skalldyrsalat

Tilbehør

  • brød: Server loff og gjerne andre typer brød (smaksatte, grove, fine og glutenfrie).

  • smør: Sett fram ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.

  • sauser: Majones, aioli, rømmesauser og pesto passer godt til skalldyrbord.

  • grønnsaker: Server sitron skåret i båter og en frisk grønn salat.

  • egg: Kokt egg er godt tilbehør til skalldyr.

Mengdeberegning

Beregn som ellers cirka 500–600 gram per person, hvor cirka 250–300 er skalldyr (uten skall). Dette varierer etter hva man serverer. Når det er hummer på bordet, regner man normalt en halv hummer per person.

Drikke

En frisk hvitvin eller musserende vin passer godt til skalldyr. Ellers passer pils godt til reker.

Alkoholfritt

Server isvann, eplemost og annet mineralvann.

CC BY-SA 4.0Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022