Spekematbord
En kan også utvide repertoaret med flere sorter spekemat fra andre land, og da vil gjerne tilbehøret også endres noe.
Når en serverer spekematen, velger en gjerne litt originale anretninger som rustikke trefjøler, flate steiner og lignende for å understreke det tradisjonelle.
- spekeskinke som westfaler eller pæreskinke
spekepølser som fårepølse, salami, morrpølse, svartpølse
fenalår
- speket kjøtt, som speket reinkjøtt, elgkjøtt, hjerte og tunge
brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød
smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette
sauser: rømme og eventuelt dressing lagd på rømme og urter
eggerøre
frukt: Søt og godt modnet frukt passer perfekt til spekemat, for eksempel melon, jordbær, mango, fersken og druer.
salater: Potetsalat, waldorfsalat, pastasalat og en grønn salat smaker godt til spekemat.
rømmegrøt: tradisjonelt tilbehør til spekemat
Beregn cirka 150 gram spekemat per person, fordelt på de ulike sortene. Spekeskinke er oftest mest populært.
Øl er tradisjonell drikke til spekemat, men tørr eller halvtørr hvitvin passer også bra.
Alkoholfritt
Isvann og mineralvann.