Hopp til innhold

Fagstoff

Frokostbord

En god frokost gir en god start på dagen. Et bugnende frokostbord inneholder mange ulike retter og har et bredt utvalg for enhver smak.
Et bugnende frokostbord med ulike bakervarer, pålegg, frukt, drikker og annet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dagens første måltid

Frokost er for de fleste mennesker dagens første måltid. Den skal gi energi til å komme i gang på jobb eller skole, og løse dagens første oppgaver. Hva som er vanlig å spise til frokost, vil variere fra hjem til hjem og fra land til land. Når dette måltidet begynner, vil også variere. På et overnattingssted som et hotell vil frokosten gjerne starte tidlig på morgenen, slik at gjestene kan rekke å innta en god frokost før arbeidsdagen begynner. I overnattingsbedrifter er det vanlig å servere frokosten som et frokostbord der gjestene selv kan forsyne seg med det de ønsker.

På en institusjon kan det være praktisk å servere frokosten på et fast tidspunkt som passer til aktivitetsplanen. Frokosten kan enten serveres som et frokostbord der beboerne forsyner seg selv, eller den kan serveres på brett til brukerne.

Et frokostbord består vanligvis av:

  • brød og bakervarer: et utvalg av grovbrød, kneippbrød, finbrød, loff, rundstykker, knekkebrød, kavringer og et assortert utvalg av kjeks. Ofte serveres det også andre typer bakverk som croissanter, brioche og lignende. I tillegg skal det finnes et utvalg av glutenfritt bakverk til gjester med intoleranse og allergi.
  • korn og frøvarer: et utvalg av ulike typer frø og korn som havregryn, kli, bokhvete, cornflakes, solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner, sesamfrø og lignende
  • melketyper: sure og søte typer av skummet melk, lettmelk og helmelk. Yoghurt naturell og yoghurt med fruktsmak. Laktosefri melk og laktosefri yoghurt. Det bør også være et lite utvalg av plantebasert melk til veganere og melkeallergikere.
  • syltetøy, marmelader: jordbær-, bringebær- og blåbærsyltetøy, appelsinmarmelade og lignende
  • tørket frukt og nøtter: rosiner, svisker, aprikoser, banan, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasjnøtter, pinjekjerner og lignende
  • juser og smoothier: juser av appelsin, eple og andre typer frukt eller grønnsaker. Noen steder er det vanlig med smoothier lagd av frukt og bær, eller ferskpresset jus servert som små "fruktshots".
  • fisk: ulike typer fiskepålegg, som oftest av røykt eller gravet fisk, sild i forskjellige varianter, makrell i tomat
  • kjøtt: ulike typer pålegg av både rødt og hvitt kjøtt som skinke, roastbiff, rull, steik, pateer, posteier og spekepølser av ulike slag
  • grønnsaker: skåler med ulike typer salater og grønnsaker som kan blandes selv etter ønske, og ferdigblandede salater med dressing
  • ost: et representativt utvalg av ulike ostetyper som blåmuggost, hvitmuggost, ferskost, kittmodnet ost og faste/halvfaste oster samt brunost
  • frukt: et assortert utvalg av frisk frukt, enten hel, oppskåret eller som fruktsalat
  • varme eggeretter: kokt egg (bløtkokt og hardkokt), speilegg, eggerøre og omelett
  • varmretter: andre vanlige varmretter som bacon, små pølser, kjøttboller, tomatbønner, stekte poteter, stekte tomater, stekt fisk, havregrøt og lignende
  • smør: porsjonspakker med smør og vegetabilsk margarin
  • andre drikkevarer: kaffe, te og isvann
Biter av melon, jordbær og blåbær i en skål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé