Hopp til innhold

Fagstoff

Slik lager du cappuccino

Cappuccino består av espresso, varm melk og melkeskum. Her får du se trinn for trinn hvordan du lager den gode drikken.

1. Lag espresso

Lag espresso direkte i en forvarmet cappuccinokopp.

2. Stim melken

"Blås ut" vannet som ligger i stimarmen, før du starter. Om du ikke tapper ut denne vannmengden, blir melken fortynnet!

Fyll melkekannen litt under halvfull med kald melk, og tre kannen inn på stimarmen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på stimen, og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Samtidig hører du en vislende lyd.

Fra melken er kald til den når cirka 45 °C, vil det dannes skum, og du ser at melken stiger i kannen. Ved cirka 45 °C fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den holder i underkant av 70 °C.

Tips!

Når du trener på å stime melk, kan du bruke et melketermometer for å følge med på oppvarmingen. Vær oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret, er litt forsinket, slik at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere.

Steng stimkranen når termometeret viser 65 °C. Termometeret må ikke overstige 70 °C, for cappuccinoen skal kunne drikkes så å si med en gang. Dessuten vil melken lukte og smake ubehagelig (risgrøtlukt) hvis temperaturen overstiger 72 °C. (Du hører en stigende brumming rett før melken blir for varm.)

2. Stabiliser melkeskummet

Skummet skal bli fløyelsmykt. For å stabilisere melkeskummet bør du dunke melkemuggen et par ganger mot et hardt underlag og etterpå rotere melken i kannen. Da brister luftboblene, og skummet blir mer kompakt og fyldig.

3. Rengjør stimarmen

Tørk umiddelbart av alle melkerester på stimarmen med en fuktig klut. Skru på stimen et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester.

4. Hell melken over espressoen

Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at det legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffering ytterst langs kanten. Server straks. La gjesten selv få tilsette sukker og eventuelt krydderdryss.

Huskelapp

  • Cappuccino tilberedes av espresso og stimet melk.
  • Forholdet er definert til 1/3 espresso, 1/3 melk og 1/3 melkeskum.
CC BY-SASkrevet av Norsk Kaffeinformasjon. Rettighetshaver: Norsk Kaffeinformasjon
Sist faglig oppdatert 16.03.2022

Læringsressurser

Kaffe