Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Smak på kaffe

Kaffens smak avhenger av hvor den kommer fra, hvordan den er framstilt, og bryggemetode. I denne oppgaven skal du lukte og smake på kaffe som er brygget på forskjellige måter, og kaffe som har ulike opprinnelsesland, og se om det er noen forskjeller.
En mann står ved et bord og bedømmer ulike sorter kaffe som er nummerert. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Del 1: Teori

Les artikkelen om kaffe på ndla.no og svar på disse spørsmålene:

  1. Hvor kommer kaffe fra?

  2. Hvordan framstilles kaffe fra råvare til ferdig drikk?

  3. Hva er forskjellen på kokmalt, filtermalt, presskannemalt kaffe og pulverkaffe?

Del 2: Smak og sensorikk

Utstyr som trengs

  • kaffetrakter

  • vannkoker

  • kaffekjele

  • presskanne

  • kaffekvern (kan sløyfes)

  • kaffekopper

Råvarer som trengs

  • filtermalt kaffe

  • kokmalt kaffe

  • presskannemalt kaffe

  • pulverkaffe

  • hele bønner

  • kaffe fra to ulike opprinnelsesland (valgfri malingsgrad og bryggemetode)

Oppgave 1: Smak på kaffe tilberedt med ulike bryggemetoder

På butikken kan du kjøpe kaffe blant annet som hele bønner, filtermalt, kokmalt, presskannemalt eller pulverkaffe. Malingsgraden avhenger av hvordan kaffen skal brygges. Læreren viser hvordan de ulike typene kaffe skal tilberedes, og viser hvordan kaffetypene ser ut i pulverform. Hver elev får en kopp med ferdig tilberedt kaffe av de ulike typene.

  • Start med å lukte på kaffen. Hva lukter den? Lukter den mye eller lite? Noter i skjemaet.

  • Smak så på hver kaffe. Smaker den syrlig, bittert, søtt eller annet? Noter.

  • Hvilken synes du smaker best?

Smaksskjema kaffe
Bryggemetode Lukt Smak

Kokekaffe

Filterkaffe
Presskannekaffe
Pulverkaffe

Oppgave 2: Smak på kaffe fra ulike land

Brygg kaffe fra to ulike opprinnelsesland. Kaffen skal brygges med samme metode.

  • Start med å lukte på kaffen, lukter de to forskjellig?

  • Smak på de to kaffetypene, er det noen forskjeller i smak?

Kaffe fra ulike land
OpprinnelseslandLukt Smak

Oppgave 3: Lukt på ferskmalt kaffe og ferdigmalt kaffe

Læreren kverner kaffebønner og lar elevene lukte på dem. Så får elevene lukte på ferdig malt kaffe fra pose.

  • Er det noen forskjell på lukten? I så fall, hvordan tror du dette vil påvirke smaken?

  • Hva sier dette oss om oppbevaring og bruk?


kaffe_nb

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 06.04.2022

Læringsressurser

Kaffe