Hopp til innhold

Fagstoff

Praktisk om vin

Når du skal servere vin, er det viktig at du har litt kunnskap om hvordan dette skal gjøres for at vinen skal smake mest mulig.
En kvinnelig servitør serverer vin til en gjest. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Serveringstemperatur

Temperatur har mye å si for hvor mye vinen smaker. En vin som serveres iskald, kjøler ned munnen og reduserer dermed smaksevnen. En vin som serveres for varm, smaker mindre aromatisk og friskt. I tillegg vil alkoholsmaken komme tydeligere fram.

Vinen bør heller være et par grader for kald enn for varm når den serveres. Temperaturen i glasset stiger raskt i et varmt rom.

Ulike viner skal serveres ved ulike temperaturer:

  • rødvin: 16–18 °C

  • hvitvin: 10–12 °C

  • musserende/champagne: 6–8 °C

  • rosévin: 8–12 °C

  • portvin: 12–14 °C

  • madeira: 12–14 °C

  • sherry: 10–14 °C

Vinglass

Et godt vinglass har stilk og stett og er tulipanformet. Det vil si at det svinger litt inn mot toppen. Det er ikke tilfeldig at vinglasset ser ut som det gjør. Innsvingningen av glasset gjør at aromaen ikke forsvinner for fort ut av det. Stilken er til å holde i, slik at vi ikke varmer opp vinen med hånda. Vinen blir raskt for varm hvis vi holder på selve klokka på glasset. I tillegg bør glasset være klart og gjennomsiktig, slik at vi kan vurdere fargen på vinen.

Til musserende vin brukes det høye, slanke glass. Disse holder bedre på boblene i vinen enn det et rødvinsglass gjør. Sterkvin serveres i små glass med stett, da det er naturlig at det drikkes mindre av dette.

Ulike typer glass med drikke i. Fra venstre: champagne, rødvin, hvitvin, sterkvin, brennevin og øl. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdekking av glass

Vi dekker opp med ett glass til hver vin foran hver kuvert. Skal det serveres mange retter, kan det fort bli mange glass på kuverten. Da fyller vi heller på med glass etter hvert. Det vanlige er å sette glassene i rekkefølge fra høyre mot venstre. Vinen skal ikke fungere som tørstedrikk, og derfor dekker vi alltid opp med vannglass i tillegg.

Linjeoppdekking av tallerken og bestikk. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mengde i glasset

Et vinglass skal aldri fylles helt til randen. Gjesten skal ha mulighet til å rotere vinen rundt i glasset for å frigjøre aromaen uten at det skvulper over. Det finnes ulike størrelser på glassene, men et "vanlig" rødvinsglass rommer ca. 30 cl, og da bør vi ikke fylle glasset mer enn halvfullt. Vi regner ca. 12–15 cl rød- eller hvitvin per glass. Av musserende vin regner vi ca. 12 cl per glass, og av sterkvin regner vi ca. 6 cl per glass.

Mengde per flaske

Når vi skal servere vin til mange, kan det være greit å vite hvor mange glass som regnes på en flaske, slik at det blir lettere å beregne hvor mange flasker vi trenger. En flaske vin inneholder 75 cl.

  • musserende vin: 6–7 glass

  • rød- og hvitvin: 5–6 glass

  • dessertvin: 12 glass

  • sterkvin: 12 glass

  • boksvin: 20–24 glass

Serveringsrekkefølge

Vi serverer ofte flere viner til et måltid. Derfor må vi vite hvilken rekkefølge vi bør servere vinene i. Ofte kan samme vin serveres til flere retter – det må vi vurdere ut fra hva slags mat som serveres. Når vi planlegger en flerretters meny, begynner vi med en lett forrett og avslutter med tyngre retter som hovedrett og dessert. På samme måte tenker vi når vi skal servere vin: Vi begynner med de letteste og tørreste vinene, og avslutter med de tyngste og søteste.

Generelle regler

  • lette viner før tyngre viner

  • tørre viner før søte viner

  • hvite viner før røde viner

Selv om vi anbefaler at hvite viner serveres før røde viner, bør vi også ta hensyn til hvor kraftig vinen er. Det vil si at en lett rødvin kan serveres før en tung hvitvin. Rekkefølgen blir da slik:

  1. musserende vin

  2. lett hvitvin

  3. lett rødvin

  4. tung hvitvin

  5. tung rødvin

  6. søte dessertviner

  7. søte sterkviner

  8. brennevin

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 04.05.2021

Læringsressurser

Servering