Hopp til innhold

Fagstoff

Servere vin til gjester

Som servitør skal du kunne servere vin til gjester på en profesjonell måte. Her lærer du hvordan det gjøres.
Servitør serverer vin til to kvinner. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Presentere vinen

Forsikre deg først om at vinen er den som gjesten har bestilt, at årgangen er riktig, og at vinen har riktig serveringstemperatur.

Presenter deretter vinen for verten eller den som har bestilt vinen. Åpne flasken. Vin kan ha enten skrukork eller naturkork. Slik fjerner du naturkork:

  1. Skjær av toppen av folien.

  2. Tørk av flasketuten for å fjerne eventuelle korkrester.

  3. Trekk opp korken.

Lukte på korken for å avdekke feil

Lukt så på korken. Har korken en muggen eller udelikat lukt, kan det være feil på vinen. Her er noen vanlige feil:

  • "Kork i vinen" betyr ikke at vinen inneholder små rester av korken fra da du åpnet flasken, men at korken (naturkork) er bakterieinfisert og uren. Er vinen korket, må du helle den ut.

  • Vinen kan ha blitt oksidert eller angrepet av uønskede mikroorganismer. Oksidering vil si at det har kommet til luft i vinen under lagringen. Vinen vil da lukte som neglelakkfjerner, eddik eller balsamico. Det er ingenting du kan gjøre for å fjerne denne lukten og smaken, og vinen kan ikke brukes.

Prøvesmak vinen, og fortsett å skjenke dersom vinen er i orden. Hvis ikke skifter du ut vinen.

Åpne musserende vin

Musserende vin åpner du på en litt annen måte:

  1. Fjern metallfolien på toppen av flasken (etter at du har presentert vinen).

  2. Hold tommelen på toppen av flasken, og fjern metalltråden. Flasken skal holdes i 45 graders vinkel og ikke peke mot gjestene.

  3. Hold hånden over korken, og vri den forsiktig ut av flasken. Når den begynner å gi etter, skal du holde igjen, slik at man bare hører et lite "futt". Korken skal ikke skytes ut med et "pang", slik at vinen fosser ut av flasken.

Dekantere

Vurder om vinen skal dekanteres. Dekantering vil si at vi heller vinen fra flaske til karaffel. Dette er sjelden nødvendig, men kan være aktuelt hvis vinen har vært lagret i flere år og dermed samlet bunnfall. Slik dekanterer du:

  1. Plasser en karaffel på en hvit duk, og sørg for at du har en god lyskilde.

  2. Hell vinen forsiktig over i karaffelen.

  3. Se hele tida på flaskeskulderen, og stopp når du ser at bunnfallet når dit.

En servitør dekanterer en flaske vin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Prøvesmake vinen

  1. Spør alltid hvem av gjestene som ønsker å prøvesmake vinen. Det er ikke alltid verten eller den som har bestilt vinen.

  2. Skjenk en liten smaksprøve i glasset til den som skal prøvesmake.

  3. Når vinen er godkjent, kan du fortsette å skjenke.

Skjenke og etterskjenke

Hold etiketten på flasken mot gjesten, og skjenk i glasset. Husk at glasset ikke skal fylles mer enn ca. halvfullt.

Vær nøye med å etterskjenke vin i gjestenes glass. Det skaper god gjestekontakt.

Vin igjen på flasken

Dersom det er vin igjen på flasken, kan denne holde seg et par dager i kjøleskap dersom du har satt på korken slik at den blir lufttett. Husk at slanter av vin er gode til saus og kan oppbevares i fryseren hvis de ikke skal brukes med en gang.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.12.2022

Læringsressurser

Servering