Utfordrende forhold for modning
Tyskland er det nordligste vinlandet i Europa og ligger egentlig så langt nord at det kan være et problem å få modne druer. Når det allikevel er mulig til en viss grad, er det fordi vindistriktene ligger i store daler langs elver som Rhinen, Mosel, Saar, Main, Neckar og Nahe.
Når sola skinner, kan det bli ganske varmt i disse dalene. Sola og varmen reflekteres av vannspeilet og gjør at druene modnes. I tillegg strør en gjerne ut skiferstein mellom drueradene for at varmen skal magasineres.
Modenhet og sukkerinnhold
Om druene likevel ikke skulle bli modne nok, har en lov til å tilsette sukker i de tre laveste vinklassene ifølge vinloven. Dette kalles Anreicherung eller Verbesserung ("forbedring").
Modenhet og sukkerinnhold i druene betyr så mye i Tyskland at det er det som er grunnlaget for kvalitetsklassene. Jo høyere sukkerinnhold i mosten, desto høyere kvalitet. Sukkermengden i mosten oppgis i oechslegrader, som henger sammen med egenvekten på mosten. (Er oechslegraden 95, vil det si at mostens egenvekt er 1,095.) En skjevhet i dette er at alle vinene i høyeste kvalitetsklasse er søte, mens de tørre er «tapere». Sammen med Østerrike har altså Tyskland helt andre kvalitetskriterier enn andre EU-land, men selve klasseinndelingen er lik den man har ellers i Europa.
Tysklands problem med lav temperatur kan også være landets styrke, for vinene får bra med syre, og det gir friske viner. Får en så den rette balansen mellom syre og modenhet, gir dette utmerkede viner, noe som særlig er tilfellet med Riesling-druen.
Tysklands vinområder (Anbaugebiete)
De regionene som regnes som rhinskvin, er fra nord:
- Mittelrhein
- Rheingau
- Rheinhessen
- Rheinpfalz
Nahe
Nahe ligger på et høydedrag mellom Rhinen og Mosel, ved elven med samme navn.
Rhinskvin er ofte litt fyldigere enn moselvin. I Rhin-områdene har vinen gjerne blitt tappet på brune, høye flasker.
Bortsett fra Mittelrhein har de fire andre regionene anledning til å selge viner under betegnelsen liebfraumilch. Mange tror at dette navnet er en garanti for kvalitet, men det er ikke tilfelle. Alt som kreves av en liebfraumilch, er at det skal være en rhinskvin med QbA-kvalitet som er halvtørr og behagelig (lieblich) å drikke.