Hopp til innhold

Fagstoff

Afrika

På det afrikanske kontinentet produseres det vin helt i sør og helt i nord.
Foto av arbeidere i ei vinmark med skog i bakgrunnen.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sør-Afrika

Kart som viser vinområdene i Sør-Afrika.

De første vinstokkene kom til Sør-Afrika cirka 1660, men det var først tjue år senere, da Simon van der Stel ble sjef for det nederlandske ostindiakompaniet, at det ble fart på dyrkingen. van der Stel grunnla Stellenbosch, som den dag i dag er et av Sør-Afrikas mest kjente vinnavn. Også Constantia, et annet kjent vinnavn, ble etablert på den tiden. Sammen med Paarl er dette de tre beste og viktigste distriktene.

Vinregionene ligger stort sett i en vifteform ut fra byen Cape Town, men det ligger også noen regioner inne i landet. Kooperativet KWV har vært landets klart største produsent, men det blir stadig flere private, mindre produsenter.

Druer

Hvitvin utgjør størstedelen av produksjonen. Druen Steen (Chenin Blanc) er mye brukt, men også Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling (særlig til edelråte) kan gi gode resultater. Edelråtevinene får betegnelsen late harvest.

Foto av druehøsting. Drueplukkere tømmer bøtter med blå drueklaser over på et lasteplan.
Åpne bilde i et nytt vindu

Når det gjelder rødvin, bør vi først nevne Sør-Afrikas egne spesielle drue Pinotage. Det er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsault som de er veldig stolt av. Den gir vanligvis en dyp rød vin med bra frukt og middels tannin, men fylden kan variere noe. Det lages en del bra viner av Merlot og Cabernet Sauvignon, og det er også en del av Shiraz og Pinot Noir.

Til mat

De letteste pinotagevinene går til lyst kjøtt, fjærfe, orientalsk mat og ost. De med mer fylde og tannin går godt til storfe og grillmat, og noen går også til viltretter.

De fleste hvitvinene er tørre. Steen går til aperitiff, skalldyr og fisk, og noen går også til orientalsk mat, alt etter tørrhet, fylde og frukt.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder