Hopp til innhold

Fagstoff

Rhindalen

I Rhindalen finner vi vindistriktene Rheingau, Rheinpfalz, Rheinhessen og Nahe.
Foto av landsbyen Bacharach med elva Rhinen og skrånende åssider i bakgrunnen.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rheingau

Kart som viser vinområder langs Rhinen.

Rheingau er et av de minste distriktene i areal, men et av de store når det gjelder kvalitet. Ved Rheingau gjør elva en sving slik at området ligger sørvendt (får mye sol) og godt beskyttet mot nordavind. Dette sammen med godt jordsmonn gir ypperlige dyrkingsforhold. Her finner vi derfor noen av Tysklands best kjente slott og vinmarker, som Schloss Vollrads, Schloss Johannisberg og Kloster Eberbachs Steinberg. En meget kjent vinby er Rüdesheim.

Det er særlig Riesling-druen som gjør seg gjeldende. Noen av de beste produsentene har slått seg sammen i et charta-forbund der formålet er at vinene skal være regionens beste. De bruker bare Riesling-druen, og vinen må gjennom meget strenge analyser og smakstester før den kan markedsføres som charta-vin. Generelt kan vi si at viner fra Rheingau balanserer godt mellom fasthet, fylde og fin friskhet.

Rheinpfalz

Distriktet Rheinpfalz ligger rett over elven fra Rheingau og strekker seg fra byene Bingen og Mainz ned til Worms med sin Liebfrauenkirche. Det er et av distriktene med størst produksjon, ikke minst på grunn av en rekke store liebfraumilchprodusenter, for eksempel Madonna, Blue Nun og Black Tower. Dessuten er Nierstein og Oppenheim kjente navn på pollistene.

Navnet liebfraumilch har sitt opphav i vinmarkene rundt Liebfrauenkirche ("Vår kjære frue kirke") i Worms. Med «vår kjære frue» siktes det til jomfru Maria. Ved siden av kirken lå det et munkekloster der munkene lagde vin, og de kaltes Liebfrauminch. Endelsen har siden endret seg fra minch (en variant av mönch, som betyr "munk") til milch, og det har vist seg at betegnelsen «jomfrumelk» er blitt et meget bedre salgsobjekt enn «munkevin».

Generelt sett kan vi si at vinene har god fylde og bouquet og er mer robuste enn de elegante vinene fra Rheingau og Mosel. Det brukes flere typer druer, men Müller-Thurgau og Sylvaner blir mest brukt, dessuten Riesling og Scheurebe med flere. I tillegg til halvtørre liebfraumilch produseres det etter hvert en god del brukbare tørre viner, og selvsagt også søtere viner.

Rheinhessen

Fra Rheinpfalz går vi rett over i Rheinhessen, som er et annet av distriktene med størst produksjon. Generelt er vinene halvtørre, fyldige, robuste og gjerne alkoholrike, men det lages også en rekke absolutt brukbare tørre og søte viner. Det produseres i tillegg noe rødvin av druene Spätburgunder, Dornfelder og Blauer Portugieser. Til hvitvin brukes også her Müller-Thurgau, Sylvaner, Riesling, Kerner og Scheurebe med flere. Kjente vinbyer er Bad Dürkheim, Deidesheim og Neustadt.

Nahe

Drar vi opp i høydedragene vest for Rheinhessen, kommer vi til Nahe, som er litt større enn Rheingau i areal. Distriktet ligger mellom Rhinen og Mosel, og vinene herfra kan sies å ha noe fra begge disse områdene. De har Mosels friske syre, fylden til Rheinhessen og i noen grad også elegansen til Rheingau. Mye brukte druer er Müller-Thurgau, Riesling, Sylvaner, Kerner og Bacchus. Bad Kreuznach og Schlossböckelheim er kjente vinnavn.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet og Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 18.05.2021

Læringsressurser

Vinområder