Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bulgaria

Det foregår en god del vinproduksjon i flere østeuropeiske land, og tradisjonen er gammel. Funn viser at det har foregått vindyrking i 3000–5000 år i disse områdene.

Kart over vinområder i Bulgaria.foto.

Historikk

Det foregår en god del vinproduksjon i flere østeuropeiske land, og tradisjonen er gammel. Funn som er blitt gjort, viser at det har foregått vindyrking i 3000–5000 år i disse områdene. Men under kommunisttiden skjedde det ingen utvikling, så produksjonen var stort sett svært umoderne. Noen unntak var det i Ungarn og i tidligere Jugoslavia, som var mer vestorientert. Ellers produseres det vin i Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraina og Georgia. Når det gjelder de fire siste landene, brukes vinen stort sett i øst.

Bulgaria har etter hvert opparbeidet et forholdsvis bra og stabilt utvalg i vinmonopolets lister, særlig på rødvin. Kvaliteten er stort sett bra i forhold til pris, noe som så avgjort er gunstig. Det brukes både franske og lokale druer, også i blanding. Landet deles inn i fem regioner. Det er en vinlov med to kvalitetsinndelinger.

Vinlov

DGO

DGO er viner med geografisk tilknytning og kan omfatte en region, et distrikt eller en by. Som i Vest-Europa er det strengere krav jo mindre område.

Controliran

Dette er den høyeste kvaliteten, og kriteriene går blant annet på spesifiserte druetyper dyrket i bestemte områder.

Utstilling av vinflasker utenfor vingård.foto.

Utstilling av vinflasker utenfor vingård i Melnik Winery, Melinik, Bulgaria

Den nordvestre regionen

Den største regionen er den nordvestre med over en tredjedel av landets produksjon. Her finner vi blant annet Pleven og Suhindol som vi kjenner godt i Norge. Det er kanskje først og fremst Cabernet Sauvignon-vinene som har gjort det bra, men også Merlot, gjerne i blanding med lokale Gamza.

Østregionen

Østregionen strekker seg ut mot Svartehavet og Bulgarias nest største by Varna. Regionen omfatter Preslav og Shumen og er nest størst med litt under en tredjedel av landets produksjon. Det produseres brukbare hvitviner av Chardonnay og Riesling pluss en del andre lokale og utenlandske druer. Særlig har chardonnayvinene fått god anerkjennelse.

Den sørlige regionen

Den sørlige regionen strekker seg ned mot grensen til Hellas og er den tredje største. Her finner vi Plovdiv med Stambolovo og Assenovgrad som begge har viner i polets lister. I tillegg til ovennevnte rødvinsdruer dyrkes den lokale Mavrud. Den gir en kraftig vin med stort lagringspotensial.

Til mat

Cabernet Sauvignon

Kan ha litt krydret eikepreg, så de går også til litt kraftigere mat enn bare okse og lam.

Merlot og Gamza

Gir en bløt rund vin med litt krydder, passer til lyst kjøtt, lam, ost og buffet.

Mavrud

Går til storfe, vilt og gryteretter.

Sist oppdatert 17.06.2019
Skrevet av AS Vinmonopolet

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff