Hopp til innhold

Fagstoff

Sammendrag – næringsopptak og fordøyelse

Dette sammendraget gir deg oversikt over det viktigste fagstoffet i emnet om næringsopptak og fordøyelse.
Gresshoppe spiser avling. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Alle organismer må ha næring for å kunne leve

Planter får næringen de trenger, via sollys og stoffer fra luft og vann. De er autotrofe organismer som lager energirike forbindelser selv.

Dyr, sopp og de fleste bakterier er avhengige av andre organismer for å få tak i nødvendig næring. De må enten spise planter og dyr eller bryte ned dødt organisk materiale. De er heterotrofe organismer.

Mange ulike planter og dyr organisert i to grupper. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Planter

Planter trenger vann, lys og karbondioksid for å drive fotosyntese og dermed kunne bygge opp karbohydrater. I tillegg trenger de mineraler, som de tar opp fra jorda gjennom røttene.

Sola lyser på plante med røtter i jorda. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Planter kan få tak i nødvendige næringsstoffer fra andre organismer, gjennom enten samarbeid eller parasittisme:

  • parasittisme

Dyr

Enkle dyr kan ta opp nødvendig næring uten et eget fordøyelsessystem, slik de mer komplekse dyrene har. Fordøyelsessystemene hos dyr har mange likhetstrekk, og de er tilpasset dyrenes matinntak og aktivitetsnivå.

Vi kan dele inn dyrene i kategorier etter hva de spiser:

  • planteetere

  • kjøttetere

  • altetere

Nedbrytere (detritivorer) bryter ned dødt organisk materiale og gjør næringsstoffer tilgjengelige for plantene.

Flytdiagram som viser ulike dyr, hva de spiser, og hva slags fordøyelsessystem de har. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fordøyelsen hos mennesker

Munnen er starten på fordøyelseskanalen som går gjennom kroppen helt til endetarmen. I tillegg består fordøyelsessystemet av flere kjertler som lager væsker med enzymer, en type proteiner som bidrar til å bryte ned næringsstoffene. Ferdig nedbrutte næringsstoffer fraktes over i blod og lymfe, og videre ut til alle cellene i kroppen.

Nedbryting av næringsstoffene

I løpet av fordøyelsen blir karbohydrater, proteiner og fett brutt ned til mindre enheter: monosakkarider, aminosyrer og fettsyrer. Disse er så små at de kan passere gjennom cellelaget i tynntarmen og over i blod- og lymfeårer, for så å bli transportert ut til cellene i kroppen.

Næringsstoff

Brytes ned til

Ved hjelp av

Hvor i kroppen

Karbohydrater

Glukose

Amylase

Munnen og tynntarmen

Proteiner

Aminosyrer

Pepsin og proteaser

Magesekken og tynntarmen

Fett

Fettsyrer

Galle og lipaser

Tynntarmen

Oversikt over nedbryting og opptak av næringsstoffer i tynntarmen. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Omsetting og regulering av næringsstoffer i kroppen

Når næringsstoffer er brutt ned og tatt opp av tarmen, blir de transportert ut til cellene. Glukose og aminosyrer går via blodet til leveren, mens fettet går via lymfen og rett ut til cellene. Overskudd av næringsstoffer lagres som glykogen eller fett.

Del av tynntarmen knyttet sammen med lever, muskelvev, vanlig celle og fettcelle. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Begrepsliste