Hopp til innhold

Fagstoff

Tekniske sikkerhetstiltak – adgangskontroll

Den enkleste formen for adgangskontroll er å ha lås på døra. Da har vi kontroll med hvem som går inn og ut. I tillegg finnes det atskillig mer avanserte adgangskontrollsystemer.
Illustrasjon for internettsikkerhet.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lås døra!

En helt enkel form for adgangskontroll er en lås med nøkkel til. I bedrifter bør nøkkelen utleveres av en person som registrerer at han har gitt fra seg nøkkelen. Den som mottar nøkkelen, signerer for mottaket.

Hvis vi mister nøkkelen og en person med uærlige hensikter finner den, kan det utgjøre en stor risiko for bedriften. Låsen må da byttes ut for å fjerne risikoen. Med et nøkkelkortsystem er dette mye enklere.

Nøkkelkort

Et kortadgangssystem fungerer på den måten at kortet erstatter nøkkelen til låsen.

Nye nøkkelsystemer har en liten brikke i nøkkelen som er programmert mot låsen. Dersom nøkkelen kommer bort, kan den deaktiveres slik at brikken ikke lenger fungerer. Da virker heller ikke nøkkelen.

Ved adgangskortstyring er det gjerne elektriske låser som åpner døra. Døra kan da bare dyttes opp uten flere håndgrep.

Et adgangskort gjør det også enklere å styre adgangen til soner. Ansatte skal kanskje bare ha adgang til sin egen sone eller etasje i bygget. Det kan lett styres med et elektronisk system.

Alle kortlesere har et nummer, og hvert kort har sitt nummer. En liste i kortet forteller hvilke kortlesere (dører) kortet gir adgang til. Dersom en ansatt for eksempel bytter avdeling, er det enkelt å endre sonen som kortet gir adgang til.

Det er mulig å fjernstyre slike dører. I praksis kan det da være en alarmstasjon i Australia som åpner porter og dører i Norge.

Fingeravtrykk og irisskanning

Ny teknologi gir stadig nye muligheter for mer avanserte adgangskontrollsystemer. Skanning av fingeravtrykk eller av øyets iris (regnbuehinna) blir etter hvert tatt i bruk av bedrifter som krever høy grad av sikkerhet.Fingeravtrykksleseren eller irisskanneren leser av fingeren eller øyet og sammenlikner med det som tidligere er lagt inn i basen. Passer det innskannete bildet med et bilde som har fått adgang, blir døra låst opp.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Vegard Floor Søvik. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 04.03.2017

Læringsressurser

Sikkerhetstiltak