Hopp til innhold

Fagstoff

Åndsverkloven og bruk av musikk

Riktig musikkbruk i butikker, hoteller og restauranter er viktig for at kundene skal være fornøyd. Men på grunn av opphavsretten, som er regulert i åndsverkloven, kan ikke bedrifter fritt spille den musikken de ønsker uten en avtale.
Musikknoter. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bruk av musikk offentlig

Kjøpesentre, butikker, restauranter og andre som spiller musikk offentlig, må ha en avtale med dem som har skrevet og eier musikken. må, med bakgrunn i lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven), ha gitt sin tillatelse. Først når opphavspersonen har vært død i mer enn 70 år, blir musikken fritt tilgjengelig.

TONO

Det hadde vært svært tungvint dersom hver bedrift skulle inngått egne avtaler med alle artistene. Derfor har vi et selskap som gir slik tillatelse på vegne av artistene. Selskapet heter TONO og driver med fra Kulturdepartementet.

TONO forvalter rettighetene til artistene. Bedrifter som ønsker å bruke bakgrunnsmusikk i kundelokaler, må derfor inngå en avtale med TONO. For en bedrift med kundelokaler på inntil 100 m2 koster det 1 445 kroner i året (2024). Du finner oppdaterte priser i prisoversikten til TONO.


Relatert innhold

Nettside hos tono.no

CC BY-SASkrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 05.03.2024

Læringsressurser

Regelverk for butikker og serveringssteder