Hopp til innhold

Fagstoff

Lovverk innen administrasjon

Skal du jobbe innen administrasjon, er det mange lover du må kjenne til. I arbeidet ditt må du blant annet følge reglene i forvaltningsloven, arkivloven, bokføringsloven, regnskapsloven, anskaffelsesloven, skatteloven, folketrygdloven, ferieloven og arbeidsmiljøloven.
En kontoransatt med hodetelefoner som arbeider med pc ved en kontorpult. Foto.

Forvaltningsloven

Forvaltningsloven gjelder for offentlige etater og skal sikre den enkelte innbygger en trygg og grundig saksbehandling og likebehandling. Loven gjelder også for private virksomheter som har driftsstøtte fra det offentlige, som private barnehager og skoler.

Loven gjelder for eksempel søknader om skoleplass, stipend, byggetillatelser og sosiale tjenester og ytelser. Den regnes som svært viktig for å sikre rettssikkerheten vår. Loven sier blant annet hvem som er inhabil til å behandle saker, og den har regler for saksbehandling, taushetsplikt, vedtak og ankemuligheter.

Alle forvaltningsorganer har veiledningsplikt innenfor sitt saksområde, som for eksempel barnevernet. Formålet med veiledningsplikten er å gi alle parter mulighet til å kunne ivareta sine egne rettigheter.

Når det gjelder saksbehandlingen, har forvaltningsorganet et ansvar for å forberede og avgjøre saken fortest mulig og innenfor gjeldende tidsfrist. Skulle det allikevel ta lengre tid enn planlagt før henvendelsen kan besvares, skal forvaltningsorganet gi et foreløpig svar. I dette svaret skal det redegjøres for grunnen til forsinkelsen og når et endelig svar kan forventes.

Hele loven finner du i dokumentet "Forvaltningsloven" på Lovdata.

Noen viktige begreper i forvaltningsloven, jf. § 2

Vedtak
en avgjørelse som treffes under utøving av offentlig myndighet, og som generelt eller konkret er bestemmende for rettigheter eller plikter til private personer
Enkeltvedtak
et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer
Forskrift
et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer
Offentlig tjenestemann
en embetsmann eller en annen som er ansatt i statens eller en kommunes tjeneste
Part
en person som en avgjørelse retter seg mot, eller som saken ellers direkte gjelder
Dokument
en logisk avgrenset informasjonsmengde

Arkivloven

Virksomheter med offentlige oppgaver er pålagt etter arkivloven å ha et arkiv.

I arkivloven finner vi de overordnede reglene for arkivering. For mer detaljerte regler må vi se i forskriften til arkivloven. Den heter "Forskrift om offentlige arkiv", men omtales ofte bare som "arkivforskriften".

Les mer om loven i artikkelen "Arkivloven".

Bokføringsloven

Bokføringsloven inneholder regler for bokføring, spesifikasjon, dokumentasjon og oppbevaring av regnskapsopplysninger.

Les mer om loven i artikkelen "Bokføringsloven".

Regnskapsloven

I regnskapsloven kan vi lese om regler for utarbeidelse av årsregnskap, og om hvordan resultatregnskapet og balansen skal settes opp.

Loven sier innledningsvis hvilke selskaper som har plikt til å føre regnskap. Alle aksjeselskap er regnskapspliktige. Har du et enkeltpersonforetak, har du først regnskapsplikt dersom du har mer enn 20 millioner i eiendeler eller mer enn 20 ansatte. Du bør likevel føre regnskap, men reglene i regnskapsloven gjelder ikke for deg.

Les mer om loven i artikkelen "Regnskapsloven".

Anskaffelsesloven

Vi har regler for offentlige anskaffelser for at alle skal kunne ha tillit til at offentlige penger blir brukt på en samfunnstjenlig måte. Reglene skal blant annet sikre rettferdig konkurranse mellom leverandører til det offentlige og sørge for at staten får mest mulig igjen for pengene sine.

Reglene i anskaffelsesloven gjelder for alle typer offentlige anskaffelser av varer og tjenester over 100.000 kroner. Hovedprinsippene i loven er likebehandling, forutsigbarhet, gjennomsiktighet og konkurranse.

Les mer om loven i artikkelen "Regler for offentlige anskaffelser".

Regelverk for import av varer

Skal bedriften din importere varer fra utlandet, må du undersøke om dere må betale toll. Toll er en skatt som legges på varer som transporteres over landegrenser. Det er stort sett alltid toll på klær, matvarer og næringsmidler. I tillegg kommer merverdiavgift og eventuelle særavgifter.

Les mer om loven i artikkelen "Regelverk for import av varer".

Skatteloven

Skatteloven regulerer skatteplikten både for privatpersoner og bedrifter. I skatteloven står det at bedrifter skal skatte av "fordel vunnet ved virksomhet", det vil si inntektene fra virksomheten.

Alle norske bedrifter må betale forskuddsskatt til skatteoppkreveren i kommunen der de har hovedkontor.

Les mer om loven i artikkelen "Skatteloven – skatt for bedrifter".

Folketrygdloven

Alle i Norge er medlem i folketrygden, et nasjonalt forsikringssystem som administreres av Nav. Her får vi økonomisk hjelp ved arbeidsledighet, svangerskap og fødsel, aleneomsorg for barn, sykdom og skade, uførhet, alderdom og dødsfall.

Folketrygden blir blant annet finansiert av trygdeavgift og arbeidsgiveravgift. Trygdeavgiften er en del av skatten vi betaler på lønnsinntekt. Arbeidsgiveravgiften er en avgift som bedrifter må betale inn til staten for sine ansatte. Bedriftene betaler en viss prosentsats av de ansattes lønn.

Les mer om loven i artikkelen "Folketrygden".

Ferieloven

Ferieloven skal sikre at alle arbeidstakere får ferie og feriepenger. Feriepenger erstatter lønnen som faller bort når den ansatte har ferie.

Les mer om loven i artikkelen "Ferieloven".

Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven inneholder regler og krav som skal sikre et godt og trygt arbeidsmiljø. Til loven hører også forskrifter og veiledninger med utfyllende og mer detaljerte regler.

Arbeidsmiljøloven er en såkalt minimumslov, det vil si at den setter nedre grenser for hvilken standard det skal være på arbeidsmiljøet. Samtidig krever den at man hele tiden skal jobbe for å forbedre arbeidsmiljøet. Loven fordeler også ansvar og oppgaver i HMS-arbeidet og beskriver arbeidsmetoder som skal følges.

Les mer om loven i artikkelen "Arbeidsmiljøloven".

Internkontrollforskriften

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften) gjelder for all virksomhet som omfattes av bestemte lover som behandler ulike helse-, miljø- eller sikkerhetshensyn.

Du kan gå ut fra at den gjelder for bedriften du jobber i, så sant den produserer, selger eller tilbyr varer og tjenester. Først og fremst er internkontroll arbeidsgiverens ansvar, men alle ansatte har både rettigheter og plikter i forbindelse med HMS-arbeidet.

Les mer om forskriften i Internkontrollforskriften på Lovdata.

CC BY-SASkrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 06.05.2024

Læringsressurser

Regler og lovverk for servicenæringen