Arkivloven - Forretningsdrift (SR-SSR vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Arkivloven

Formålet med arkivloven er å sikre at materiale av kulturell, forskningsmessig, rettslig eller forvaltningsmessig verdi blir tatt vare på for ettertiden. Det er bare virksomheter med offentlige oppgaver som er pålagt etter arkivloven å ha et arkiv.

Overordnede regler

I arkivloven finner vi de overordnede reglene for arkivering. For mer detaljerte regler må vi se i forskriften til arkivloven. Den heter forskrift om offentlige arkiv, men omtales ofte bare som «arkivforskriften».

Arkivforskriften

Alle virksomheter som er pålagt å følge arkivloven, skal ha rutiner for å opprette, motta, utveksle, arkivere, vedlikeholde og bruke dokumenter som skal arkiveres. Rutinene skal blant annet sikre at

  • det framgår hvem som har opprettet og registrert et dokument
  • dokumentet ikke kan endres av uvedkommende
  • dokumentet er tilgjengelig for bruk

Norsk arkivstandard (Noark)

Offentlige virksomheter er pålagt å følge Norsk arkivstandard, Noark. Dette står i arkivforskriften § 11. Denne standarden gir retningslinjer for hvordan journaler skal lagres elektronisk. Offentlige virksomheter skal bruke Noark-godkjente systemer til journalføring og elektronisk arkivering av saksdokumenter. Noark-standarden er utviklet og blir vedlikeholdt av Riksarkivaren.

Tilsyn

Riksarkivaren driver også veiledning og fører tilsyn med arkivarbeidet i offentlig sektor og private arkiv av offentlig interesse. Riksarkivaren kan blant annet kreve å få innsyn i journalsystemet, arkivnøklene og arkivinstruksene til en virksomhet for å godkjenne disse. Videre kan Riksarkivaren inspisere arkivet og gi virksomheten pålegg om å endre rutinene hvis det blir funnet avvik fra retningslinjene i arkivloven.

Brudd på arkivloven

Vedvarende brudd på arkivloven kan straffes med bøter.

Relatert innhold

Skrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 07.05.2024