Hopp til innhold

Fagstoff

Hold tastaturet reint

Hvordan står det til med tastaturet ditt? Har du fettflekker på mellomromstasten, syltetøykliss på O og smuler under S? Så spennende! Hent mikroskopet, så skal du se det står til liv! «Æsj», sa du? Nei, vi bør ikke dyrke sopp og bakterier i tastaturet. Det er hovedsakelig tre måter å unngå det på.
Hvitt tastatur med blå klut, utsnitt. Fotografi.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvis du vil unngå å gi mikroorganismer et godt liv i tastaturet ditt, kan du gjøre disse tre rådene til regel:

  • Skriv med reine hender.
  • Hold maten unna så du ikke smuler eller søler på tastaturet.
  • Gjør tastaturet reint regelmessig.

Støvsuge tastaturet?

Oisann, der føyk G-en ned i støvsugerposen! Jo, du kan støvsuge, men du må være forsiktig. Det vil si at du setter på det smale munnstykket og stiller inn på laveste sugestyrke. Hvis du er flink til å holde støv og matsmuler unna, blir det sjeldent nødvendig. Det er for eksempel lurt å alltid lukke den bærbare datamaskinen når du ikke bruker den. Tastaturet er heller ingen liggeplass for katter, selv om de mener det selv.

Vaske tastaturet?

Akkurat å vaske tastaturet er ikke noen god idé. Men du bør tørke over med en fuktig klut. Kluten må være rein og så godt vridd opp at du ikke kan presse ut en eneste dråpe vann. Hvis det er snakk om tastaturet på en bærbar datamaskin, skrur du maskinen helt av før du går i gang. Et løst tastatur kobler du fra eller slår av.

Du bør ikke bruke såpe. Såperester kan være vanskelig å få bort og samler skitt. Da vil tastauret kunne se reint ut, men det er det ikke. Sørg heller for at kluten er av mikrofiber, det er minst like effektivt som såpe. Hvis det er vanskelig å komme til mellom tastene, kan du supplere med en så vidt fuktig vattpinne.

Det finnes også rensemidler og desinfiserende våtservietter for tastatur. De er effektive, men gir litt utgift og skaper avfall. Som regel er det bare nødvendig der det er snakk om fastgrodd skitt eller det er særskilte krav til hygiene.

Hvor ofte bør jeg gjøre tastaturet reint?

Hvor ofte du skal gjøre tastauret reint, kommer an på hvordan og hvor mye du bruker det. På noen arbeidsplasser har de rutiner som ivaretar dette. De fleste må imidlertid passe på dette selv. Her er et forslag til rutine:

Med en gang hvis du

  • søler på tastaturet eller får rusk i det

På slutten av hver arbeidsdag

  • hvis du er syk eller forkjølet
  • bruker tastaturet mens du spiser (og slikker deg på fingrene!)
  • deler tastatur med andre

På slutten av hver arbeidsuke hvis du

  • stort sett taster med reine fingre
  • er den eneste som bruker tastaturet

Prøv i alle fall å unngå at tastaturet blir så skittent at det synes!

CC BY-SASkrevet av Ragnhild Tønnessen.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017

Læringsressurser

Innføring i skriving i mediefag