Hopp til innhold

Fagstoff

Personlige blogger

En personlig blogg fungerer nesten som en offentlig dagbok. Bloggerne skriver om det som skjer i hverdagen, og hva de er opptatt av. De fleste personlige blogger inneholder også private bilder og videosnutter.
Flere bloggere. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Private blogger

Noen bruker denne typen blogg for å oppdatere familie og venner. Før bodde ofte slektninger i samme by eller bygd, men slik er det ikke lenger. Nå kan bestemor i Nord-Norge følge med på bloggen for å se hvordan det går med barnebarna på Sørlandet.

Personlige blogger kan inneholde refleksjoner over forhold i samfunnet eller kommentarer til aktuelle hendelser. Noen bloggere velger å publisere egne dikt, fortellinger og essays. Enkelte bloggere velger å være anonyme, andre opptrer under fullt navn. De fleste personlige blogger har få lesere ut over nær familie og venner.

Det er viktig å huske på at private bilder og personlig informasjon kan misbrukes av folk som har uærlige hensikter. Mange advarer derfor foreldre mot å publisere bilder av barna sammen med opplysninger som kan identifisere dem. Foreldre som bretter ut ”søte historier” fra familielivet bør huske på at også små barn har krav på respekt for privatlivets fred. Bloggen med klinebildene fra russefeiringen er heller ikke like festlige når din kommende arbeidsgiver eller samboer googler deg om fem år.

"Rosablogger"

Rosabloggerne er gjerne unge jenter som skriver om seg selv og sin egen hverdag. Hovedfokuset ligger som regel på hva de foretar seg, utseende og mote. Rosabloggere kan også reflektere over andre tema, men hovedfokus er hvordan hverdagen kan bli vakrere med sminke og klær.

En litt voksnere versjon av rosabloggerne er ”mammabloggerne”. Mammabloggernes hovedtema er egne barn. De skriver om alt fra bleier til babymote og ikke minst hva deres egne håpefulle har foretatt seg det siste døgnet. Tekst og bilder er pent pakket inn i en layout av rosa og lyseblå pastellnyanser.

Mange rosabloggere har blitt svært populære, og de tiltrekker seg derfor produsenter som ønsker å plassere produktene sine i bloggen. Rosabloggere har fått kritikk i media fordi de ikke presiserer at de får betalt av ulike produsenter av klær, sminke og pleieprodukter for å skrive positivt om produktene. Skjult markedsføring er brudd på markedsføringsloven.

Sophie Elise Isachsen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Temablogger

En temablogg handler om et bestemt tema eller emne. Er du brennende interessert i Liverpool, kan du opprette en blogg der du tar for deg det som skjer i klubben din. Trives du best på kjøkkenet, kan du opprette en bakeblogg. Temablogger kan være til god hjelp når du trenger informasjon om et aktuelt tema. Men husk at de fleste av disse bloggene ikke er skrevet av profesjonelle fagfolk. Derfor er kildekritikk viktig.

Reiseblogger

Skal du ut på interrail eller på rundreise i Afrika? Kommer foreldrene dine til å sitte bekymra hjemme og lure på hvordan du har det? Ønsker vennene dine å følge med på hva du finner på? I stedet for å bruke masse penger på telefonsamtaler kan du opprette en reiseblogg. Legg inn bilder og små tekster om hvor du er, og hva du har opplevd. En reiseblogg kan også være en fin minnebok når du senere føler behov for å mimre litt en regntung høstkveld i november!

Reiseblogger er også nyttige for andre som skal ut å reise i samme område. Mange legger inn informasjon om anbefalte reiseruter og billige overnattingssteder på bloggen sin. Slike blogger kan være vel så informative som den informasjonen reiseselskapene legger ut.

CC BY-SASkrevet av Kristin Eriksen Vold.
Sist faglig oppdatert 16.06.2020

Læringsressurser

Innføring i skriving i mediefag