Lær deg å taste raskere! - Medieuttrykk 1 - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Lær deg å taste raskere!

Har du funnet ut at du ikke skriver særlig raskt? Legger du igjen mange «tyrkleifer» og vil slippe å rette så mye i det du har skrevet? Dette er noe du kan blir bedre i hvis du trener! Det finnes flere opplærings- og øvingsverktøy for touch-metoden.

Dersom du lar fingrene få sine egne taster og gjentar det faste «tastemønsteret» mange nok ganger, vil kroppen din huske både plassering og avstand. Da går tastingen av seg selv, du trenger ikke se på tastaturet for å finne bokstavene. Du kommer også til å skrive raskere etter hvert som tastingen blir automatisert.

Touch-metoden

For å lære dette er det vanlig å bruke en metode som kalles touch-metoden. Den er gammel og velprøvd og ble brukt av sekretærer i skrivemaskintida. Tenk deg at alt du taster, kommer rett ned på papiret med en gang og ikke kan viskes ut. Eller at du skal skrive ned noe en annen dikterer for deg, og det kanskje er sjefen din som vil bli irritert om du ikke henger med og han mister tråden! Sånn var det før, og da skjønner du hvorfor de fant på en effektiv tastemetode.

Du har kanskje også lurt på hvorfor J- og F-tastene har merker som du kan kjenne? Forklaringen er at de er utgangspunktet for pekefingrene. Når du ikke ser på tastaturet, må jo fingrene likevel få vite hvor de er. Touch-metoden er altså ikke bare en teknikk, men så standardisert at tastaturprodusentene legger til rette for den.

Motorisk teknikktrening

Læreprosessen foregår på samme måte som annen motorisk teknikktrening. Hvis vi gjentar et bevegelsesmønster mange nok ganger, vil kroppen huske hvordan vi skal gjøre det, uten at vi må tenke mer på det. Først må vi konsentrere oss og styre bevegelsene, så kløner vi en stund, men etter hvert går det lettere, og så får vi det i ryggmargen. Slik lærer vi å gå, holde balansen på et skateboard eller treffe tangentavstander på et piano. Og nå skal vel du bli tastaturmester?

Kursopplegg på nettet

For touch-metoden finnes egne kursopplegg. Foreldrene og lærerne dine kunne kanskje velge «maskinskriving» som fag på skolen. Du kan i stedet finne gratis, reklamefinansierte kurs på nettet, for eksempel på Skrivhurtigt.dk eller Sense-lang.org. Du kan velge norsk språk begge steder. Det går også an å kjøpe programmer. For Windows-maskiner er det et norsk program som heter Wintouch, og for Mac finner du flere på engelsk i App Store hvis du søker på «Touch Typing». På 10FastFingers.com har de ikke kurs, men der kan du øve deg og konkurrere med egne og andres tekster.

Skrevet av Ragnhild Tønnessen.
Sist faglig oppdatert 07.03.2017