Hopp til innhold

Fagstoff

Profesjonelle blogger

En profesjonell blogg har en profesjonell avsender. Profesjonelle bloggere er gjerne dyktige skribenter som er lønnet for å blogge.

Fagblogger

En fagblogg kan være skrevet av en fagperson som er tilknyttet et universitet, av en journalist som jobber i en avis, eller en helsearbeider som jobber i det offentlige.

En av de mest populære profesjonelle bloggene i Norge er bloggen til NRKBeta. NRKbeta kaller seg "NRKs sandkasse for teknologi og nye medier". De tester ut nye ting, skriver om det, og legger ut eksempler på produkter. Bloggerne i NRKbeta er profesjonelle informasjonsarbeidere som kan mye om teknologi og teknologiutvikling.

Organisasjonsblogg

En organisasjonsblogg målbærer interessene og meningene til den organisasjonen bloggeren tilhører. Et eksempel er Kreftforeningens blogg. Bloggen har mange avsendere, som alle jobber for Kreftforeningen. Bloggen formidler nyheter om kreft og kreftbehandling, setter søkelys på aktuelle saker og gir uttrykk for foreningens synspunkter.

Politikerblogger

Et annet eksempel er politikerblogger. Nesten alle profilerte politikere har i dag sin egen blogg der de etter beste evne forsøker å kommunisere med velgerne. Politikerbloggere er spesielt aktive når det er valgkamp.

Statsminister Erna Solberg tar selfie samme med høgrefolk i Sortland. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skoleblogger

En del videregående skoler har også egne blogger, eller samlesider, som presenterer blogger skrevet av ansatte og elever. Slike blogger synliggjør den aktiviteten som foregår på skolen, uten å være direkte talerør for skolens ledelse.

Noen klasser har egne klasseblogger der alle elevbloggene vises samlet. Det er en god idé å lage en medieblogg i mediefaget der klassen deler kunnskaper og meninger om mediefaglige tema med hverandre.

CC BY-SASkrevet av Kristin Eriksen Vold.
Sist faglig oppdatert 16.06.2020

Læringsressurser

Innføring i skriving i mediefag