Her er en samling podkaster lagd for mediefagene på NDLA til LK20.
Lytt deg gjennom mediefaget
Bærekraft i medieproduksjon
Andreas Veie-Rosvoll snakker med Petter Testmann-Koch, som er administrerende direktør og produsent i Fremantle Norge. Produksjonsbyrået kaller seg en av verdens største produsenter av TV-underholdning. De står bak blant annet Exit, Maskorama, Idol, X-factor og mye mer.
Vi går gjennom følgende temaer: grønn produksjon (0:50) utstyr og energi (8:25) morgendagens medieproduksjon (14:40)
Lytt deg gjennom mediefaget
Kreativt samarbeid i medieproduksjoner
Andreas Veie-Rosvoll snakker med Liv Evjan og Alexander Balchen. Liv er utdannet Art Director og er førstelektor og programansvarlig på bachelorprogrammet Art Direction ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design. Alexander har vært med på mange produksjoner, noen store og noen mindre. Som produsent i Både Og Film har han måttet ha et overblikk over alle ledd i produksjonen og deltatt i mange kreative samarbeidsprosesser.
Lytt deg gjennom mediefaget
Lyddesign i radioreklame
Hvordan bruker en profesjonell lyddesigner virkemidler og fortellertekniske grep for å skape stemning, få oss til å lytte på reklamen og til å kjøpe produktet som blir presentert?
Vert i studio er Andreas Veie-Rosvoll med gjesten Joachim Sandvik. Han er lyddesigner i produksjonsselskapet Både Og, som har lagd over 10.000 radioreklamer.
Lytt deg gjennom mediefaget
Fakta og fiksjon
I denne podkasten møter du Inger Merete Hobbelstad, kulturjournalist og kommentator i Dagbladet, og Kjersti Løken Stavrum, tidligere redaktør i Aftenposten, generalsekretær i Norsk Presseforbund og leder av Ytringsfrihetskommisjonen.
Lytt deg gjennom mediefaget
Kvalitet i journalistikk
Hva kjennetegner et godt journalistisk arbeid? I studio møter vi journalist Hanna Klingberg. Hun snakker med gravejournalist i Dagens Næringsliv Lars Backe Madsen og Grete Ruud, redaktør på NRKs distriktskontor for Oslo og Viken.
Hva forteller journalisten og redaktøren om hva som skal til for å sikre ulike sider ved journalistisk kvalitet? Vi får også presentert Equinor-skandalen og hører gjestene diskutere saken.
Lytt deg gjennom mediefaget
Psykisk helse på internett
Mange unge velger å blottlegge egne psykiske problemer i sosiale medier. Noen opplever at det gjør dem godt, men det er også noen negative sider ved å "stå fram" på denne måten i offentligheten. Her møter du to av dem.
Lytt deg gjennom mediefaget
Hvordan urfolk framstilles i norske nyhetsmedier
I podkasten samtaler programleder Sarah Natasha Melbye med førsteamanuensis Jens Barland og den samiske komikeren Trine Lise Olsen om hvordan samer er representert i norske medier i dag.
Lytt deg gjennom mediefaget
Rasisme i norske medier
Sarah Natasha Melbye setter i denne podkasten søkelyset på rasisme i norske medier. Gjester er samfunnsdebattant Ayan Ahmed og redaktør Roger Aarli-Grøndalen.
Lytt deg gjennom mediefaget
Mediehverdag i 2030
I podkasten Mediehverdag i 2030 har Jens Barland, førsteamanuensis og instituttleder ved Høyskolen Kristiania og programleder Sarah Natasha Melbye reist fram i tid og befinner seg nå i 2030. Bli med på reisen!
Hva vet jeg?
Informasjonskløfter og digitale skiller
I denne podkasten hører du Jonis Josef i samtale med Dag Slettemeås. Hva er informasjonskløfter, og hva er digitale skiller?
I samtalen får vi presentert ulike perspektiver: Hvilke utfordringer ser vi for demokratiet? Hvordan er det i et globalt perspektiv? Hva kan vi gjøre med digitalt utenforskap, og hvilke utfordringer vil vi se i framtida?
Lytt og bli opplyst.
Lytt deg gjennom mediefaget
Skillelinjer i norsk mediepolitikk
Vi hører Andreas Veie-Rosvoll snakke om nyhetsmonopoler, fake news og statskanaler med Synnøve Kronen Snyen, leder i Sosialistisk Ungdom, og Ola Svenneby, leder av Unge Høyre.
Serviceyrkene
Kommunikasjonskanaler
Hvordan når man akkurat de menneskene man vil, med reklamen sin eller budskapet sitt? Hvilken kommunikasjonskanal bruker man? For det er stor forskjell på om man vil nå ungdommer på 15 eller 17 år for å få dem til å drikke mer Solo eller en mann på 50 år som skal bytte bil. Hvordan går de i reklame-, PR- og kommunikasjonsbransjen fram for å treffe de rette kjøperne – de som vil ha, eller som trenger akkurat dette produktet? Og hvordan går de fram hvis de skal nå unge mennesker med et budskap om å kaste mindre?
Programleder er Berit Boman, og hun har med seg Benedicte Brinchmann Eie, som er ekspert på dette. Benedicte jobber i et selskap som heter Footprint, og de ser på hva bedrifter kan gjøre for å kutte klimautslipp, og hvordan de kan få flere kunder til å velge grønnere. Footprint er gode på å finne ut hvilke kommunikasjonskanaler hver enkelt bedrift skal bruke for å nå ut med budskapet sitt.
Hvor mye makt har mediene?
Jonis Josef er programleder og snakker med medieviter Anna Grøndahl Larsen om hvilken makt mediene har, om hvordan man får innflytelse ved å ytre seg i mediene, og litt om digital detox.
Markedsføring og ledelse
Markedsinformasjon, markedsundersøkelser og digital dataanalyse
En podkast om hvordan ny teknologi kan hjelpe deg med å finne fram til akkurat rett målgruppe for å selge mer. Vi snakker med Sindre Beyer som jobber i Try-huset, et av Norges største kommunikasjonshus. Han driver Try Råd, som jobber med strategisk kommunikasjon, rådgivning og endringsledelse. Sindre hjelper blant annet store og små selskaper med hvordan de skal nå ut til publikum, og hva de skal si.