Njuike sisdollui
Bargobihttá

Hvilken tilberedningsmetode blir best?

Ved tilberedning av kjøtt må vi ofte vurdere hva som passer best for å få fram riktig smak og konsistens. Det er mer smak i kjøttprodukter med fettmarmorering, men de får også ofte en annen konsistens enn magrere kjøttstykker.

Oppgave 1. Steking av koteletter

  • Stek en svinekotelett i ei forvarmet stekepanne til den er gjennomstekt.

  • Stek en svinekotelett litt på begge sider i ei forvarmet stekepanne. Tøm så på svinekraft, og la koteletten steke i kraften til den er gjennomstekt.

  • Smak på begge kotelettene, og sammenlikn smak og konsistens.

  • Hvilken synes du ble best på smak?

  • Hvilken synes du har best konsistens?

Oppgave 2. Steking av svinenakke

  • Stek ei skive svinenakke i ei forvarmet stekepanne til den er gjennomstekt.

  • Stek ei skive svinenakke litt på begge sider i ei forvarmet stekepanne. Tøm så på svinekraft, og la skiva steke i kraften til den er gjennomstekt.

  • Smak på begge svinenakkeskivene, og sammenlikn smak og konsistens.

  • Hvilken synes du ble best på smak?

  • Hvilken synes du har best konsistens?

Oppgave 3. Vurdering

  • Ble det noen forskjell på smak og konsistens på koteletter og svinenakke etter de ulike tilberedningsmetodene?

  • Hva tror du er grunnen til det eventuelt ble forskjell på smak?

  • Er alle i klassen enige om hvilken tilberedningsmetode dere synes ga best resultat?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede en svinekotelett for at den skal smake best mulig?

  • Hvordan vil du anbefale å tilberede ei skive svinenakke for at den skal smake best mulig?