Merking av kjøtt
"Siste forbruksdag" står på produkter som ikke kan selges etter denne dato. Dette er fersk mat som kan bli bedervet etter angitt forbruksdato.
"Best før" står på produkter som fortsatt kan selges etter angitt dato, men i dette tilfellet er det utsalgsstedet som har ansvar for kvaliteten. Den samme regelen gjelder for merkingen nedenfor.
"Best før utgangen av" kan bare brukes for matvarer som har lengre holdbarhet enn 18 måneder. I enkelte særforskrifter er det krav om at produksjonsdatoen skal oppgis i tillegg til holdbarhetsdato.
Vekten er angitt som nettovekt, altså vekt uten emballasje. Ferdigpakninger skal inneholde minst den mengden som angis. Dette gjelder også kjøttvarer og pålegg som veies, pakkes og merkes i butikken og legges ut til selvbetjening.
Norske slakterier og kjøttprodusenter merker produktene sine med egne etiketter der det framgår hva produktene inneholder av råvarer og eventuelle tilsetningsstoffer. For dypfryste matvarer bør tinetid og opplysninger om anvendelse og tilberedning angis.
Dette ovale stempelmerket (på slakt, kjøttstykke eller pakke) forteller at varen er produsert og godkjent i tråd med norske hygieneforskrifter, hos en bedrift som er autorisert og under offentlig tilsyn. I tillegg viser det bedriftens autorisasjonsnummer og i hvilket land denne ligger. Stempelet sier ingenting om hvor kjøttet stammer fra, bare hvor det er videreforedlet. Alt kjøtt som omsettes som slakt, innpakket i engros- eller forbrukerpakninger skal ha et slikt offentlig stempel.
LOT-merking er en kode, et nummer eller et symbol eller liknende som gjør det mulig å spore varen tilbake til et bestemt produksjons- eller vareparti. Koden kan brukes i forbindelse med feil eller reklamasjoner og på den måten bidra til at kilden til problemet raskt blir funnet.
Denne koden gir ikke deg som forbruker direkte informasjon, men den gir butikkene informasjon om produsent, vareparti med mer. Slik kan varen spores tilbake gjennom hele verdikjeden.
Dette merket er en garanti for at produktene er produsert av norske råvarer, at bonden har fulgt norske regler og kan dokumentere det, og at maten er produsert og pakket i Norge.
Kjøtt som er økologisk produsert, er merket med Debios spesielle Ø-merke. Ø-merket er en garanti for at dyr som benyttes i produksjonen, ikke har fått annet enn naturlig fôr, og at det ikke brukes kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel på gården.
Dette er produsentens egen garanti for at kjøttet er mørt. Det finnes andre tilsvarende garantier som knekkgaranti, smaksgaranti og så videre, og disse er garantier for noe produsentene selv ønsker å stå for.