Njuike sisdollui
Filmmat ja filbmaoasážat

Stykningsdeler av svin

Svinekjøtt er saftig, mørt og magert, og det er et av de mest spiste kjøttslagene i Norge. Vi kan bruke det meste på en gris, og de ulike stykningsdelene har ulike bruksområder. I filmen viser en kjøttskjærer hvordan han skjærer ned svin i de forskjellige stykningsdelene.
Video: Haakon Melsom / CC BY-NC-SA 4.0

Hva brukes de ulike stykningsdelene til?

Svinekjøtt er et av kjøttslagene vi spiser mest av i Norge, og det brukes både til hverdags og fest. Kjøttet er saftig og mørt og kan kombineres med mange ulike smaker. Muslimer og jøder spiser av religiøse årsaker ikke svinekjøtt.

  1. Hodet brukes tradisjonelt til sylte.

  2. Forknoke kan brukes fersk, lettsaltet eller lettsaltet og røykt. Den trenger lang koketid og egner seg til kokte retter som ertesuppe, lapskaus og andre gryter. Brukes også som produksjonskjøtt til pålegg, deiger og farser.
  3. Nakke skjæres til nakkekoteletter som kan grilles eller stekes. Den kan brukes som nakkesteik eller pulled pork.
  4. Bog har et stort anvendelsesområde og kan brukes som bogsteik, skåret i skiver til grilling eller i biter til gryteretter. Den kan også serveres som lettsaltet kokekjøtt og blir brukt som produksjonskjøtt til pålegg, deiger og farser.
  5. Svinekam består av indre- og ytrefilet med bein. Filetene kan skjæres ut og helstekes eller brukes som medaljonger. Kotelettkammen kan brukes hel, med eller uten bein, eller kan deles opp til koteletter. Hamburgerrygg er lettsaltet og røykt svinekam uten bein og kan brukes både som middag og til pålegg. Beina kan brukes som baby back spareribs.
  6. Side kan brukes til ribbe, bacon og lettsaltet sideflesk. Kan også brukes som spareribs og grillribbe.
  7. Buklist er den nederste, beinfrie delen på siden på grisen. Brukes som kokt og lettsaltet til sylterull, ribberull og sylteflesk. Kan også tas med i hodesylte. Blir ofte brukt som en del av ribba.
  8. Mørbrad kan brukes som grytesteik, lettsaltet kokekjøtt, skjæres i biter til gryteretter, supper og wok.
  9. Skinke (lår) kan brukes hel med mørbrad til spekeskinke og saltet, røykt og kokt skinke. Skinka kan deles opp til flatbiff, mørbrad, svineknoke og skinkesteik (med eller uten bein). Flatbiffen kan skjæres til skinkebiff, svinesnitsel eller i biter til gryter, supper og wok.
  10. Svineknoke kan brukes fersk, lettsaltet eller lettsaltet og røykt. Brukes i retter som ertesuppe, betasuppe og lapskaus.
  11. Labb brukes lettsaltet og kokt til syltelabber.