Kalde sauser
Vinaigrette er en olje- og eddikdressing som er smaksatt med ulike krydder, urter og andre ingredienser. Den kan lages emulgert med sennep eller bare piskes sammen. Sennepsvinaigrette, rødvinsvinaigrette og tomatvinaigrette er eksempler på ulike varianter.
Majones er en tykk emulsjon mellom egg og olje. Den kan piskes for hånd eller ved hjelp av stavmikser eller foodprosessor. For at du skal lykkes med majonesen, er det viktig at ingrediensene har samme temperatur, og at du sper forsiktig med olje i begynnelsen.
Majones danner utgangspunktet for mange andre sauser. Du kan for eksempel smaksette den ferdige majonesen, bruke en smaksatt olje under tillagingen eller tilsette ulike smaker sammen med egg og olje når du pisker sammen emulsjonen. Remulade, karrimajones, aioli og gressløkmajones er eksempler på variasjoner av majones.
Smør eller oljer kan smakes til med ulike krydder eller urter. Eksempler på dette er hovmestersmør, hvitløkssmør, rødvinssmør, gressløkolje og pesto.
Her tar vi utgangspunkt i rømme, yoghurt, crème fraîche eller krem og smaker til med ulike krydder eller urter. Ofte inngår også majones. Eksempler på melkebaserte dressinger er rømmedressing, tzatziki, hvitløksdressing og pepperrotkrem.
Disse sausene består av ferske eller varmebehandlede grønnsaker og frukt som moses fint eller finkuttes. Eksempler er guacamole, tomatsalsa, chimichurri og mangosalsa.
Dette er ulike typer sauser som må varmebehandles og deretter kjøles ned før servering. Ketsjup, chilisaus og Cumberland-saus er eksempler på slike sauser.
Asiatiske sauser lages av ulike typer sauser, siruper og krydderblandinger med mye umami-smak. Eksempler er sashimi-saus, hoisin-saus og søt soyasaus.
Oppskrifter på de kalde sausene som lages i filmen ovenfor, finner du ved å åpne filen nedenfor.