Bargodoaibma
Kalde desserter: oppgaver
Når du skal lage desserter, er det viktig med god tid og gode kunnskaper, særlig om tykningsmidler som gelatin, egg, potetmel og maisenna. I disse oppgavene skal dere utforske noen av prosessene som skal til for at geléen skal bli stiv, og bruk av ulike tykningsmidler.
- Lag gelé av 1 liter fruktjuice smakt til med sukker og 10 gelatinplater.
- Kutt opp biter av kiwi, fersk ananas, hermetisk ananas, appelsin, sitron og druer.
- Finn fram porsjonsskåler, og legg biter av en type frukt i hver skål.
- Hell geléen over fruktbitene og sett kaldt til neste dag.
- Hva har skjedd med geléen i de ulike porsjonsskålene med frukt?
- Diskuter i klassen hvorfor resultatet ble som det ble, og hva dere kan gjøre med frukten/geléen for å få et bra resultat neste gang.
Det er flere måter å lage pudding på. I denne oppgaven skal dere finne to oppskrifter på sjokoladepudding. Finn en oppskrift hvor maisenna brukes som tykningsmiddel, og en oppskrift hvor det brukes gelatin.
- Lag en porsjon av hver pudding, avkjøl og legg opp på serveringsfat.
- Smak på de to puddingene, og beskriv konsistens og smak. Hvilken likte du best?
- Hva er fordelene og ulempene ved bruk av de to ulike tykningsmidlene?