Filmmat ja filbmaoasážat
Karamellpudding
En god, smakfull karamellpudding er noe som serveres ved høytider og festlige tilstelninger i mange hjem.
En karamellpudding består av sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.
- Kok opp melk/fløte, sukker og vanilje. Avkjøl litt.
- Slå egg eller eggeplommer lett sammen før melkeblandingen/fløteblandingen piskes inn.
- Sil smeten for å få bort eggetråder og vaniljestang.
- Smelt sukker i en kjele på svak varme. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte, ellers kan det danne seg harde klumper.
- Hell karamellen i ei puddingform, og vend litt på den slik at karamellen fordeler seg fint på hele bunnen.
- Hell smeten i de karamelliserte formene.
- Posjer formene i vannbad.
- Sjekk om puddingen er ferdig ved hjelp av baksiden på en fuktet skje. Den skal kjennes fast, men likevel gi litt etter, omtrent som gelé.
- Avkjøl puddingen til neste dag, og server med pisket krem og karamellsaus fra forma.
Karamellpudding kan også lages på en enklere måte uten å koke opp melk/fløte. Da bare pisker du alt lett sammen og siler det over i sukkerglaserte former.
Posjeres i kombidamper i cirka 1 time ved 90 °C eller i vannbad i vanlig stekeovn i 2–3 timer ved 125 °C.
I denne videoen kan du se hvordan man lager karamellpudding på den franske måten, hvor man også tilsetter noe av den smeltede karamellen i smeten. I den norske karamellpuddingen blir karamellen kun brukt i formene.