Filmmat ja filbmaoasážat
Puddinger
Puddinger er tradisjonelle desserter som finnes i mange forskjellige varianter. En pudding lages ved å koke opp en væske og la den tykne på forskjellig vis, enten ved bruk av gelatin, maismel, gryn eller egg.
Sjokoladepudding består av melk, fløte, sukker, sjokolade og gelatin.
Framgangsmåte
- Kok opp melk, fløte og sukker.
- Ta kjelen av platen og rør inn sjokoladen.
- Bløtlegg gelatinen noen minutter og klem ut vannet.
- Smelt gelatinen direkte i den varme blandinga.
- Ha smeteblandinga i en serveringsbolle eller i porsjonsglass, og dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk.
- Avkjøl puddingen og server med vaniljesaus.
Semulepudding består av semulegryn, sukker, melk og smaksstoffer.
Framgangsmåte
- Kok opp melk og sukker.
- Dryss i gryna under omrøring og kok opp. La småkoke i ca. 15 minutter til gryna er møre. Smak til med vaniljesukker eller mandeldråper.
- Hell i serveringsbolle eller porsjonsglass og dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk.
- Avkjøl puddingen og server med rød saus.
Pannacotta består av fløte, sukker, gelatin og smaksstoff.
Framgangsmåte
- Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter.
- Kok opp fløte, sukker og smaksstoff.
- Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme smeten. Hell i serveringsskåler eller porsjonsglass.
- Avkjøl puddingen og server med en frisk bærsaus.
Karamellpudding består av sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.
Framgangsmåte
- Smelt sukker til karamell, og hell det i bunnen av ei puddingform.
- Kok opp melk/fløte, sukker og vanilje. Avkjøl litt.
- Slå eggeplommene/egg lett sammen før den varme melke-/fløteblandinga piskes inn.
- Hell smeten i de karamelliserte formene, og posjer formen i vannbad i stekeovnen.
- Avkjøl og hvelv puddingen på et serveringsfat, eller skjær fine stykker som serveres porsjonsvis med karamellsaus og pisket krem.
Crème brûlée består av melk, fløte, sukker, eggeplommer og vaniljestang.
Framgangsmåte
- Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang. Avkjøl litt.
- Pisk sammen eggeplommene og bland inn melkeblandinga.
- Sil over i ildfaste porsjonsformer, og posjer i vannbad i stekeovnen.
- Avkjøl formene.
- Før servering drysses formene med sukker som karamelliseres ved hjelp av en gassbrenner, salamander eller grillelementet i ovnen.
I denne videoen får du se hvordan kokkene lager crème brûlée.