Njuike sisdollui
Bargobihttá

Meksikansk mat – tacofredag

Tacofredag er blitt en tradisjon i mange norske hjem. Den norske varianten inneholder som oftest ferdige krydder, sauser og tilbehør. Den originale meksikanske tacoen inneholder litt andre ingredienser og smaker.

Del 1. Gruppeoppgave

Finn artikler, oppskrifter og fagartikler som handler om varianter av taco eller råvarer og smaker som er vanlige i Mexico. Lag en presentasjon av det du finner på nettsider og i eventuelle bøker. Presentasjonen kan være en plakat, et hefte eller et digitalt dokument.

Del 2. Praktisk oppgave

Lag tacofredag uten bruk av poser eller ferdige blandinger. Dere kan finne oppskrifter på nettet eller bruke oppskriftene nedenfor.

Tips: Hent inspirasjon ved å se serien Taco Chronicles på strømmetjenesten Netflix.

Tortillachips

Ingredienser:

  • tortillalefser

  • olivenolje

  • paprikakrydder

  • chilikrydder

  • salt

  • pepper

Framgangsmåte:

  1. Legg tortillalefsene på et stekebrett, og pensle dem med olivenolje. Strø litt salt, pepper og paprikakrydder over lefsene.

  2. Del opp lefsene i ønsket størrelse.

  3. Stek lefsene i ovn til de er sprø. Du kan bruke andre krydder hvis du vil ha andre smaker på chipsen, for eksempel hvitløk, ostekrydder eller oregano.

Tacokrydder

Ingredienser:

  • 1 chili

  • 1 sjalottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • ½ paprika

  • 3 ts hel spisskum

  • 2 korianderfrø

  • 1 ts hel pepper

  • salt

Framgangsmåte:

  1. Stek korianderfrø, hel spisskum og hel pepper i ei panne til de får litt farge. Knus dem deretter i en morter.

  2. Finkutt hvitløk, sjalottløk, paprika og chili. Stek disse i ei panne med litt olje til de blir gylne, og bland inn krydderet.

  3. Bland dette med 500 gram av ønsket kjøtt. Smak til med mer krydder og salt hvis det smaker for lite.

Tomat-/chilisalsa

Ingredienser:

  • tomatkjøtt fra 2 tomater

  • ½ grønn paprika

  • 1 chili

  • ½ rødløk

  • ½ lime

  • ½ dl ferskpresset olivenolje

  • fersk koriander

  • salt

  • pepper

Framgangsmåte:

  1. Fjern skall og saft fra tomatene. (Under Relatert innhold finner du tips om hvordan du går fram.)

  2. Kutt tomat, rødløk, chili og grønn paprika i terninger. Bland terningene sammen med finhakket, fersk koriander i ønsket mengde, saften fra ½ lime og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

  3. Hvis du vil lage en saus av dette, moser du blandinga i en blender.

Guacamole

Ingredienser:

  • 2 modne avokadoer

  • saften fra 2 tomater

  • 1 liten sjalottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • saften fra ½ lime

  • salt

  • pepper

Framgangsmåte:

  1. Skrell avokadoene, og ta ut steinen.

  2. Bland avokadokjøttet med de andre ingrediensene, og kjør alt sammen i en blender.

  3. Smak til med salt og pepper.

Syltet rødløk

Ingredienser:

  • 1 rødløk

  • ½ dl epleeddik

  • 1 dl vann

  • 1,5 dl sukker

Framgangsmåte:

  1. Bland sammen vann, eddik og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er oppløst, og sett blandinga til avkjøling.

  2. Kutt opp rødløk i ringer eller halvmåner. Legg dem i den avkjølte laken. Du kan servere den syltede rødløken med en gang eller la den stå i noen timer.

Del 3. Presentasjon/salg

Inviter gjester eller lag en åpen restaurant. La gjestene eller kundene få være med på tacofredag, og vis dem presentasjonene fra oppgave 1 og 2. Pynt lokalet på en Mexico-inspirert måte. Finn gjerne drikke som er vanlig å servere i Mexico.

Del 4. Evaluering

Tenk gjennom det du har lagd og gjennomført i oppgave 1–3:

  • Hva synes du gikk bra?

  • Hva gikk ikke så bra / hva kunne vært gjort annerledes?

  • Synes du tacofredag med ferdige krydderblandinger er bedre enn "original" taco? Hvorfor (ikke)?

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Tilberedning av tomat

Her skal vi vise deg hvordan du kan lage bakte tomater på glass, tomatconcassé og gelé av tomatvann.