Hopp til innhold
Fagartikkel

Vaktvirksomhetsloven

Vaktvirksomhetsloven skal sikre god kvalitet på vakttjenester og ivareta rettssikkerheten for de som kommer i kontakt med vektere.

Lov om vaktvirksomhet

Vaktvirksomhetsloven regulerer all vaktvirksomhet i Norge, og skal sørge for at vaktselskapene tilbyr seriøse vektertjenester med god kvalitet. I tilhørende forskrift, vaktvirksomhetsforskriften, utdypes bestemmelsene i vaktvirksomhetsloven med mer konkrete regler.

I henhold til vaktvirksomhetsloven må virksomheter innhente tillatelse fra politiet for å drive vaktvirksomhet. En slik tillatelse krever blant annet at vaktselskapet følger gjeldende lover og regler, deriblant må ansatte ha tilfredsstillende vandel og godkjent utdanning for vektere. Videre er det et krav at vekterne skal være minimum 18 år, og at den som starter vaktselskapet, er minst 21 år.

Vaktvirksomhetsloven regulerer også bruk av uniformer, jf. § 10, og utdypes i § 28 i vaktvirksomhetsforskriften:

Uniformen skal være tilpasset tjenesten som utføres og være tydelig merket med virksomhetens navn. På venstre brystside skal uniformen ha merket "vekter" eller "vekter under opplæring" for personell under opplæring. På uniform som benyttes av ansatte i Statens forvaltningstjeneste, Domstoladministrasjonen og Stortinget kan "vekter" erstattes med "security". Uniform som benyttes av ordensvakt uten vekterkompetanse skal være merket med "ordensvakt" eller "ordensvakt under opplæring" for personell under opplæring.

Uniformen skal godkjennes av politiet, blant annet fordi uniformen ikke skal kunne forveksles med politiets, Forsvarets eller tollvesenets uniformer.

Bruk av makt

I Norge har staten enerett på politimyndighet, og privat rettshåndhevelse er forbudt. Selv vaktselskaper som har fått driftstillatelse av politiet, har ikke adgang til virkemidler ut over det enhver borger har lov til å gjøre.

I vaktvirksomhetsloven § 12 presiseres det at vektere ikke har adgang til å bruke makt ut over den generelle adgangen alle har ved nødverge, jf. Straffeloven § 18.

Krav om tilfredsstillende vandel

Alle ansatte og ledere i et vaktselskap må ha politiattest som bekrefter en tilfredsstillende vandel, jf. vaktvirksomhetsloven § 8 Krav til ansatte. Det vil si at eventuelle merknader på politiattesten blir vurdert av selskapet som ansetter. Merknader som omhandler vold, vinning, narkotika og sedelighet, utelukker ifølge vaktvirksomhetsforskriften ansettelse.

Det er viktig at sikkerhetsbransjen framstår som seriøs, og det er høye forventninger til at alle sikkerhetsselskapene er grundige og strenge ved ansettelser. Husk at selskapene skal passe på verdiene til andre mennesker og bedrifter.

Taushetsplikt

For å tilfredsstille både lovverket og sikkerhetsselskapenes kunder er det helt nødvendig å ha et system for taushetsplikt blant de ansatte i sikkerhetsbransjen.

Taushetsplikt vil si at du som ansatt har plikt til å holde hemmelig det du ser, hører og lærer i bedriften du utfører sikkerhetstjenester for. Sikkerhetsselskapene krever at du signerer en taushetserklæring som omfatter alt du måtte komme over av informasjon hos kundebedriftene.

Relatert innhold