Vi kan lage dessertar av frukt på mange måtar. Her skal vi sjå på nokre av dei vanlegaste tillagingsmetodane for varme dessertar.
Bakt frukt
Bruk faste frukter som eple og pærer.
- Skrell frukta og ta ut kjernehuset.
- Fyll kjernehuset med til dømes sukker og kanel.
- Steik frukta i ei smurd form i omnen med litt sukkerlake i botnen.
- Du kan òg bake inn frukta i butterdeig før du steiker ho i omnen.
- Steik i cirka 10–20 minutt ved 200 °C.
Posjert frukt
- Skrell frukta, fjern kjernehus og del frukta i båtar eller skiver.
- Kok ein sukkerlake med eventuelle smaksstoff.
- Posjer frukta i den varme sukkerlaken til frukta har vorte passe mjuk.
- Server lun eller avkjølt med saus eller is.
Smørsteikt frukt
- Skrell frukta, fjern kjernehus og del i mindre bitar.
- Varm ei panne og steik frukta gyllen i smør.
- Ha på sukker og eventuelle smaksstoff, og smelt sukkeret slik at det blir lett karamellisert.
- Server lun eller avkjølt med saus eller is.
Fruktbeignet
Fruktbeignet er frukt som blir dyppa i ei frityrrøre og steikt i frityrfeitt. Vi nyttar ofte frukt som eple, pære, ananas, banan og liknande til dette.
- Skrell frukta, kutt ho i fine skiver eller bitar, og marinar eventuelt i likør.
- Tørk frukta godt før du dyppar ho i frityrrøre og steikjer ho i nytt frityrfeitt ved 180 °C.
- Steik til ho er gyllen, og legg ho på porøst papir.
- Du kan òg drysse med melis og glasere i salamander.
- Server med ein dessertsaus eller is.
Video
I denne videoen får du sjå korleis du lagar posjert pære og fruktbeignet av ananas.
CC BY-SASkrive av Jannike Gausdal.
Sist fagleg oppdatert 20.10.2020