Spekematbord
Ein kan òg utvide repertoaret med fleire sortar spekemat frå andre land, og då vil gjerne tilbehøyret òg bli noko endra.
Når ein serverer spekematen, vel ein gjerne litt originale anretningar som rustikke trefjøler, flate steinar og liknande for å understreke det tradisjonelle.
- spekeskinke som westfaler eller pæreskinke
- spekepølser som fårepølse, salami, morrpølse, svartpølse
- fenadlår
- spekt kjøtt, som spekt reinkjøtt, elgkjøtt, hjarte og tunge
brød: gjerne fleire typar, smaksette, grove og fine, flatbrød
smør: ulike typar smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dei som ønsker det
sausar: rømme og eventuelt dressing laga på rømme og urter
eggerøre
frukt: Søt og godt modna frukt passar perfekt til spekemat, til dømes melon, jordbær, mango, fersken og druer.
salatar: Potetsalat, waldorfsalat, pastasalat og ein grøn salat smaker godt til spekemat.
rømmegraut: tradisjonelt tilbehøyr til spekemat
Rekn om lag 150 gram spekemat per person, fordelt på dei ulike sortane. Spekeskinke er oftast mest populært.
Øl er tradisjonell drikke til spekemat, men tørr eller halvtørr kvitvin passar også bra.
Alkoholfritt
Isvatn og mineralvatn.