Digitale kart og GIS
Digitale kart er kart i digitale verktøy som viser geografisk informasjon. Ofte vises disse i ulike karttjenester eller kartverktøy der du som bruker kan endre visningen. Geografisk informasjon er all type informasjon som kan knyttes til et geografisk sted eller område, som hvor det går veier, hvor folk bor, hvor mye nedbør det kommer, eller hvor mye skjermtid vi har.
Informasjonen i digitale kart vises i form av ulike kartlag. Et kartlag inneholder en bestemt type informasjon, for eksempel fylkesgrenser eller veier. Kartlagene legges oppå hverandre, og vi ser et "flatt" kart med de kartlagene som er skrudd på.
I digitale kart kan vi som regel
søke og finne ulike steder
zoome inn og ut
skru av og på ulike kartlag
endre bakgrunnskart
snu rundt på kartet
lage egne kartlag med punkter, linjer og flater
se landskapet tredimensjonalt
Digitale kart viser gjerne ulike kartlag avhengig av hvor mye du zoomer, slik at når du zoomer inn, dukker det opp flere og flere detaljer. Et digitalt kart kan dermed inneholde veldig mye informasjon, men samtidig vise passe mengde informasjon om gangen slik at det blir enkelt å bruke kartet.
Zoom inn i det digitale kartet fra Levende Atlas og se hvordan ulike kartlag dukker opp etter hvert som du zoomer. Klarer du også å finne ut hvor skolen din ligger?
Ulike karttjenester har ulike formål
Noen digitale kart har mange ulike kart og kartlag tilgjengelig, mens mange har hovedfokus på et tema. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt digitale atlas handler først og fremst om naturfarer, vassdrag og energi, og de digitale kartene til Norges geologiske undersøkelse (NGU) viser ulike temaer knyttet til geologi. Hensikten med den digitale karttjenesten avgjør hvordan den er bygd opp, og om den bare fokuserer på et tema.
Ortofoto
Ortofoto er bilder tatt fra lufta ved hjelp av fly eller satellitter. Etterpå er de bearbeidet digitalt slik at de ligger oppå terrenget på riktig sted, som et kart. Det er ofte enklere å kjenne igjen terrenget når vi ser bilder. I mange digitale kart kan vi derfor ha ortofoto som bakgrunn.
Bruk karttjenesten under, zoom ut og inn, og se om du kan finne huset ditt ved hjelp av ortofoto.
GIS står for "geografiske informasjonssystemer". All informasjon som kan kobles til et geografisk punkt eller område, er geografisk informasjon. Et GIS er et dataprogram som brukes for å lagre geografisk informasjon. I tillegg brukes GIS til å organisere, analysere og visualisere geografisk informasjon. Når vi skal lage kart, er det GIS vi bruker for å gjøre analyser og lage kartene.
Forskjellen på et GIS og et digitalt kart er ikke alltid helt klar, men et GIS kan brukes til å gjøre mer avanserte analyser. Google Earth er et digitalt kart, men kan også kalles et enkelt GIS.
Eksempel på bruk av GIS
Du skal prøve å rekke en buss, men kan ikke veien til busstoppet. Da åpner du en kart-app på telefonen din. Kart-appen analyserer informasjon om hvor du er, trafikken på denne tida av døgnet og annen nyttig geografisk informasjon. Dette bruker appen til å finne raskeste vei og visualisere det for deg slik at du finner fram.
Analyser i GIS
I et GIS kan vi hente fram ulike kartdata og koble disse sammen. Dermed kan vi gjøre mange forskjellige og nyttige analyser. For eksempel kan geografisk informasjon om nedbør kobles sammen med informasjon om hvor folk bor, og hvordan terrenget er. Ved å analysere dette kan vi si noe om faren for flom og hvor mange som kan bli rammet. Dette kan vi bruke både om det skulle bli flom, og hvis vi ønsker å forebygge flomskader.
Relatert innhold
Her kan du lære hva et kart er, og hva forskjellen på topografiske og tematiske kart er. Du får også tips til hvordan du kan tolke og lese kart.
Bli kjent med fire digitale kartverktøy og øv deg på å bruke dem.