Data, statistikk og grafiske framstillinger
Data er faktaopplysninger vi kan måle eller kategorisere. Dette kan være alt fra tall over innvandring og utvandring, som i tabellen på bildet, og klimadata til hvor stort forbruk ungdommer i Norge har.
Statistikk er metoder vi bruker for å samle inn og tolke dataene. Statistikk lagres gjerne i tabeller. Ved hjelp av statistikk kan vi forstå og finne mønstre i store mengder data. Hvis du måler nedbør og temperatur ved huset ditt hver dag i et år, samler du inn en del data. Lagrer du dette i et regneark, får du statistikk som kan si noe om klimaet der du bor. Statistikk kan også brukes til å undersøke sammenhenger og til å lage prognoser for hva som kan skje i framtida.
Hvordan gjøre statistikken enklere å forstå?
Tabellen over innvandring og utvandring i Norge fra 1953 til 1971 inneholder mange tall. Disse tallene er ikke nødvendigvis så enkle å tolke.
Grafen over innvandring og utvandring er laget med den samme statistikken, men her er dataene helt fram til 2023 tatt med. Dette er en mer visuell måte å vise dataene på. Slike visualiseringer kalles grafiske framstillinger og gjør det ofte enklere å tolke dataene og se utvikling over tid.
Hvis vi skal finne konkrete detaljer, som den nøyaktige utvandringen et bestemt år, er tabellen best. Men hvis vi vil se utvikling eller mønstre over lengre tid, kan mer visuelle framstillinger være bedre.
Hvis du får presentert fordelingen av pattedyr på jorda i form av tall og prosenter, kan det være vanskelig å forstå dataene. Men hvis du får alt presentert grafisk med farger og symboler, blir det enklere å tolke informasjonen. I figuren på bildet representerer hver rute 1 prosent av alle pattedyrene på jorda.
Det finnes ulike typer grafiske framstillinger. Det kan for eksempel være stolpediagram, linjediagram, stablet diagram, venn-diagram eller temakart.
Kart er en viktig type grafisk framstilling i geografi, og det kan du lære mer om i artikkelen "Kart – et nyttig verktøy".
Grafiske framstillinger brukes ofte når informasjon skal deles i nyhetsmedier, sosiale medier og i andre kanaler. Vi må være bevisste på hva det egentlig er vi ser, og hvor informasjonen kommer fra. Når du skal tolke innholdet, er det spesielt fem ting du bør se etter. Ikke alle grafiske framstillinger har alle disse fem tingene, men alle har noen av dem.
Fem punkter som hjelper oss å tolke grafiske framstillinger
- Tittel
- Navnet på figuren gir ofte viktig informasjon om hva den viser, og hva den ikke viser. Ofte kan det være lurt å lese tittelen to ganger for å være sikker på at du forstår hva figuren faktisk viser.
- Kilde
- Hvor kommer informasjonen fra? Er du usikker på om det figuren viser, stemmer, kan det være lurt å undersøke kildene.
- Nøkkel
- Nøkkelen forklarer hva farger og symboler betyr. Det er det samme som tegnforklaringen på et kart.
- Akser og skalaer
- Mange visuelle framstillinger har akser og skalaer. Du må se nøye på disse for å tolke framstillingen riktig. Hva viser aksene og hva starter de på, og hvor mye er dette forminsket i forhold til virkeligheten?
- Data
- Innholdet i statistikken som visualiseres, kalles data eller datagrunnlaget. Det er dette vi forsøker å vise ved hjelp av ulike typer grafer og diagrammer.
Undersøk eksempelet
Her er et interaktivt eksempel på en grafisk framstilling. Bruk de fem punktene til å tolke hva dette diagrammet egentlig viser. Trykk på ikonene, så ser du hva som er hva av de fem punktene.
Hvis du vil øve deg på å tolke grafiske framstillinger, finner du mange eksempler på oppgavesiden "Lese statistikk og grafiske framstillinger i geografi".