Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Plast og emballasje i kokk- og servitørfag

I matbransjen brukes det mye plastemballasje for å minske matsvinnet, ivareta hygienen og gi god kundeinformasjon. Samtidig kastes det også mye mat. Hvorfor er det slik? Og – er noe av plasten som brukes som emballasje, rett og slett unødvendig?
Bananer pakket i plast. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

God emballasje tar vare på produktet som er inni og fører til mindre svinn, mens dårlig emballasje er sløsing med ressursene. Plast på avveie er et stort miljøproblem i mange deler av verden, og mye blir ikke sortert ordentlig.

Som fagarbeider er du ansvarlig for å ta miljøbevisste valg i arbeidet ditt og reflektere over miljørelaterte problemstillinger. I denne oppgaven skal du kartlegge bruken av plast i praksisverkstedet ditt. Du skal også undersøke matbransjens bruk av plast på grønnsaker og frukt, og selv teste holdbarheten av gulrøtter pakket i plast og uemballert. Du skal undersøke om det finnes noen smarte alternativer til plastemballasje og deretter diskutere påstanden: Det blir mindre matsvinn med bruk av plastemballasje.

 1. Hva bruker vi plast til innenfor kokk- og servitørfag? Kartlegg hvor det brukes plast inne på kjøkkenet, i restauranten eller i utsalget/ferskvaredisken og lag en skriftig oversikt.
 2. Ta en tur på grønnsakskjølen eller i en grønnsaksdisk på en butikk og undersøk hvilke råvarer som kommer pakket i plast og hvilke som kommer uemballert.

  1. Hva fant du ut?
  2. Er noe av dette unødvendig?
  3. Er noe dobbeltpakket? Er noe pakket i såkalte multipakker? (Flere ulike typer grønnsaker/frukter pakket sammen, som fører til at vi ofte kjøper mer enn vi trenger)
  4. Finner du også noen eksempler på bruk av mer miljøvennlig emballasje?
 3. Forsøk: Test holdbarheten til gulrøtter ved å legge noen gulrøtter pakket i plast og noen uten emballasje i romtemperatur. Gjør det samme på kjøla – legg noen med plast og noen uten.

  1. Lag en hypotese: Hvilke gulrøtter klarer seg best, og hvilke klarer seg dårligst?
  2. La gulrøttene ligge i en ukes tid og sjekk så holdbarheten. Stemte resultatet med hypotesen din?
  3. Hva forteller dette deg om bruken av emballasje og lagring?
 4. Finnes det noen alternativer til plastemballasje? Søk på nettet og se om du kan finne noen smarte emballasjeløsninger som kan erstatte bruken av plast og samtidig ivareta kvaliteten på råvarene, kundeinformasjon og hygiene.
 5. Diskuter påstanden: Det blir mindre matsvinn med plastemballasje.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 18.09.2020

Læringsressurser

Plasten – populær og problematisk