Grønnsaker
Grønnsaker gir god smak og farge til maten og spiller en viktig rolle som garnityr til middagen. De kan spises rå eller varmebehandlet. Husk at det finnes mange flere spennende metoder enn å koke eller steke en grønnsak.
De kan både dampes, bakes, lages til puré, gratineres, syltes eller confiteres for å nevne noe. Smakskombinasjoner, fargenyanser og tilberedningsmetoder er nesten uendelige for grønnsaker. De kan formes og skjæres til på mange måter. Du kan eksperimentere og variere enten du lager hverdagsmat eller festmat. I tillegg til at du kan bruke dem som garnityr til hovedretten, kan du bruke grønnsaker
i gryteretter, supper, stuinger og salater
som fyll i bakverk
som smaksforsterker i kraft
som hovedråvare i vegetarmat
I dag har vi et stort utvalg av grønnsaker hele året fordi vi importerer fra andre land. De norske sesonggrønnsakene er likevel noe for seg selv. Klimaet i Norge med kjølig og kort vekstsesong gir de norske produktene en særlig god smak og aroma. De fleste grønnsakene er også billigere og smaker best i sesongen.
Alle grønnsaker skal være friske og se fine ut. Det skal ikke være tegn til stygge flekker, mugg, skader eller lignende.
Det hender at grønnsaker blir lagret litt for lenge og mister spensten. Slappe grønnsaker og salat kan få nytt liv igjen ved å legge dem i isvann i 15 minutter. Slappe grønnsaker er også perfekt å putte i en suppe eller bruke til kraftkoking.
Kostrådene anbefaler oss å spise minst fem og helst åtte porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Minst halvparten bør være grønnsaker. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt, og velg gjerne frukt og grønt ut fra regnbuens farger! En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
Du kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange.
Poteter, belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter er ikke inkludert i "fem om dagen", men det hører med i et variert kosthold.