Film og filmklipp
Matsjokket: Ronny og Tuvas grønnsakssjokk
I serien Matsjokket har mesterkokken Christer Rødseth satt seg fore å redusere matsvinnet i Norge. I denne episoden får Ronny Brede Aase og Tuva Fellman sjokk når de får vite hvor mange grønnsaker som går rett i søpla.
Hvordan er situasjonen hjemme hos dere selv? Kaster dere mye frukt og grønnsaker? Hva kaster dere mest av?
Hva synes dere om at tonnevis av grønnsaker kastes fordi de har feil form eller størrelse?
Når du skal lage mat i store mengder, vil ikke da krokete grønnsaker og små løker gi oss ekstra arbeid som koster både tid og penger?
Når vi vasker for eksempel gulrot og potet, reduseres holdbarheten, noe som kan føre til økt matsvinn. Diskuter: Må vi ha vasket vare i butikk?
Har dere noen slappe grønnsaker på kjøla? Test trikset med å legge de slappe grønnsaker i isvann. Funker det?
Få tak i noen krokete og utsorterte grønnsaker, og lag retten med gulrot i lomper som vist i filmen. Oppskriften finner du hos NRK.