Hopp til innhold

Fagstoff

Matsjokket: Hivjus sauesjokk

I serien Matsjokket har mesterkokken Christer Rødseth satt seg fore å redusere matsvinnet i Norge. I denne episoden gir han Gry og Kristofer Hivju i oppdrag å bringe sauen tilbake til det norske kjøkkenet.

Før dere ser filmen:

  • Ta en håndopprekning i klassen: Hvor mange har spist sau?

  • Diskuter i klassen: Hva slags inntrykk har dere av sauekjøtt?

Etter filmen:

  • Reflekter sammen i klassen: Hva tenker dere om de store lagrene med sauekjøtt som står i fare for å bli kastet som mat fordi forbrukerne helst vil ha lammet?

  • Søk på nettet og i andre kilder: Hva er hovedforskjellen mellom sau og lam?

  • Hva kan sauekjøtt egne seg til? Søk på nettet og i oppskriftsbøker. Finn noen oppskrifter dere synes ser fristende ut.

  • Fordel oppskriftene i klassen, og lag forskjellige retter med sauekjøtt. Smak på de forskjellige rettene. Hva synes dere? Er sauekjøttet godt å spise?

  • Er det stor forskjell i smak på sau og lam?

  • Kunne dere tenke dere å spise mer sau etter å ha smakt på de ulike rettene?

CC BY-SASkrevet av Therese Hansen Federl og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 12.08.2022

Læringsressurser

Avfall og miljø