Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi bare trenger små mengder av. De må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv kan bygge dem. Unntak er vitamin D, som huden kan danne i sollys, og vitamin K, som dannes av bakterier i tarmene.
Vitaminer – viktige hjelpestoffer i små mengder
De forskjellige vitaminene har ulik kjemisk oppbygning og helt ulike oppgaver i kroppen. Vitaminer regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for nedbryting og oppbygging av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer.
For lite vitaminer gir sykdommer
For lite vitaminer i kosten kan gi mangelsykdommer. Dette var vanlig før i tiden, men nå til dags er det sjelden. I fattige land er derimot vitamin-mangelsykdommer svært utbredt.
Noen vitaminer er stoffer som må være til stede for at viktige enzymer skal virke, såkalte koenzymer. Mange B-vitaminer er koenzymer. Flere av vitaminene virker som antioksidanter i cellene, for eksempel vitaminene C, E og A.

Blåbær og andre bær kan være en god kilde til antioksidanter.
Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer. Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer under celleåndingen. Det forskes også mye på om vitaminer kan benyttes til å forebygge sykdom. Flere vitaminer er blant annet knyttet til forebygging av kreft og hjerte- og karsykdommer.
Fettløselige vitaminer
Vitamin A, D, E og K er fettløselige og kan lagres i kroppen. Det er derfor ikke nødvendig å dekke kroppens behov hver dag, bare lagrene ikke går tomme.

Paprika innholder seks ganger så mye C-vitamin som appelsin.
Vannløselige vitaminer
Vitamin B og vitamin C er vannløselige og skilles raskt ut av kroppen igjen. Siden de ikke lagres, må de stadig tilføres gjennom mat og drikke. Vitamin B er egentlig en stor gruppe vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre).
Vitamin | Funksjon | Gode kilder |
---|---|---|
Vitamin A | viktig for normalt syn, slimhinner, hud, cellevekst og i forsvaret mot infeksjoner og kreft | gulrot og andre røde og grønne grønnsaker, tørket frukt, lever, leverpostei, fet fisk, smør og margarin |
B-vitaminene | viktig for hud, hår og negler og i nedbrytingen av protein, fett og karbohydrater | grønne grønnsaker, brød og kornvarer, melk, ost, fisk og egg |
Vitamin C | tilrettelegger for normal utvikling av celler og vev, øker tarmens oppsuging av jern, er en antioksidant | sitrusfrukter, solbær, kålrot, potet og andre frukter, bær og grønnsaker |
Vitamin D | nødvendig for at kalk skal suges opp fra tarmen, regulerer kalkinnholdet i knoklene | tran, fet fisk, smør, margarin ogsollys (UV-stråler) på hud |
Vitamin E | viktig for celler og vev, fungerer som antioksidant | kornvarer, oljer, fet fisk, tørket frukt og grønnsaker |
Vitamin K | viktig for blodets evne til å levre seg | grønnsaker (spesielt grønne), kjøtt, kornprodukter og tarmbakterier |