Hopp til innhold

Fagstoff

Trelastproduksjon: høvling og overflatebehandling

I denne artikkelen lærer du om hvordan ferdig sortert plank høvles til ulike produkter i høvleriet. Mye av den ferdige trelasten går også videre til overflatebehandling.

Høvleriet

Små biter av ulike typer panel som henger på lister på veggen. På bitene er det skrevet paneltype og dimensjon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Høvling

Etter at planken er sortert i justerverket, blir det meste kjørt videre til høvleriet. Å høvle betyr å justere tykkelsen på trevirket. I høvleriet får de uferdige plankene sin endelige form, for eksempel panel eller listverk. Høvlinga skjer automatisk ut fra hvilket resultat som ønskes.

Kvalitetssortering

Etter høvlinga kvalitetssikres og sorteres de ferdige produktene i forskjellige lommer. Kvalitetssorteringen kan gjøres manuelt eller ved hjelp av maskiner. Skader eller andre uønskede kvaliteter, som sprekker og store kvister, kappes bort.

Overflatebehandling

Når produktene er ferdig høvlet, blir noe sendt videre til overflatebehandling. Det finnes flere former for overflatebehandling av trelast. Vi kan skille mellom maling, beising og impregnering:

  • Maling danner en beskyttende hinne på overflaten av treverket. Det brukes fargepigmenter som skjuler strukturen i treverket. Hos trelastprodusenten brukes maling mye på listverk og panel.

  • Beis trekker inn i treverket uten at overflaten endres. Det brukes lite fargepigmenter, så treverkets struktur skinner gjennom.

  • Ved impregnering av trelast brukes ulike midler for å beskytte mot sopp, råte og insektangrep. Midlene trekker langt inn i trevirket, som får en tydelig grønn overflate. Impregnering brukes på trelast som skal tåle å stå ute i vær og vind.

Store pakker med trelast på vei ut av et sylinderformet trykkimpregneringskammer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I overflatebehandlingsanlegget skal produktet gjennom flere prosesser for å få riktig resultat. Det pusses, grunnes og slipes på nytt for å fjerne fiberreisninger. Fiberreisninger er trefiber som reiser seg som små hår når treverket pusses. Disse fibrene vil etterlate en ru overflate hvis de ikke fjernes.

Fra panelet eller listverket blir lagt i maskineriet til det er ferdig behandlet og tørket, tar det cirka ti minutter. Herfra går det til en manuell kvalitetskontroll før det blir pakket for salg.

Relatert innhold

Her kan du utforske de ulike arbeidsoperasjonene på et sagbruk fra tømmeret mottas til ferdig trelast lastes opp for transport til kunden.

CC BY-SASkrevet av Marius Weum Stick.
Sist faglig oppdatert 07.04.2022

Læringsressurser

Fra skog til trelast