Det finnes mange typer flater i rommet. Her skal vi se på kuleflater. Ei kuleflate er overflata av ei kule, og vi skal utforske hvordan vi kan beskrive den matematisk.
Ei kuleflate i tre dimensjoner kan beskrives matematisk på flere måter, ikke ulikt slik vi kan beskrive en sirkel i planet på flere måter. Her skal vi jobbe mest med likningsframstilling for kuleflater, men hvis du ønsker ekstra fordypning, kan du også jobbe med parameterframstilling av kuleflater lenger ned i artikkelen.
Likningsframstilling for kuleflate
På figuren har vi tegnet ei kule med sentrum i og radius r. Kuleflata er samlingen av alle punkter P som har avstanden r fra S.
Vi larP(x,y,z) være et punkt på kuleflata. Da vet vi at SP→=r.
Hvis origo er sentrum i kula, blir likningen for kuleflata
x2+y2+z2=r2
Når likningen for ei kuleflate er gitt på formen ovenfor, er det lett å finne sentrum og radius i kula.
Eksempel
Finn sentrum og radius til ei kule når likningen for kuleflata er gitt ved
(x-2)2+(y+4)2+(z-6)2=52
Forklaring
Her finner vi koordinatene til sentrum og radien direkte ved å se på likningen.
Sentrum i kuleflata er (2,-4,6), og radien er 5.
Eksempel
Ofte er ikke likningen til kuleflata ordnet slik at vi kan lese ut sentrum og radius direkte. Likningen nedenfor beskriver også ei kuleflate:
x2+2x+y2-6y+z2=-1
For å finne sentrum og radius i denne kula må vi bearbeide uttrykket litt.
🤔 Tenk over: Hvordan kan vi omforme likningen slik at vi kan lese ut koordinatene til sentrum i kula og radien til kula?
Forklaring
Vi kan lage fullstendige kvadrater av alle leddene som inneholder x, leddene som inneholder y, og leddene som inneholder z, hver for seg ved å fullføre kvadratene slik vi gjør når vi jobber med sirkler i R1. Da skal vi ende opp med en likning på formen
x-x02+y-y02+z-z02=r2
Vi lager fullstendige kvadrater av leddene med x, leddene med y og leddene med z hver for seg. Da gjelder det å huske hvordan vi gjør det! Se teorisiden "En sirkel i planet" hvis du vil ha en repetisjon.
Dette er altså likningen for ei kuleflate med sentrum i -1,3,0 og med radius 3.
Dersom likningen ikke kan skrives på formen x-x02+y-y02+z-z02=r2, er det ikke likningen for ei kuleflate.
Parameterframstilling for kuleflate
Det er flere måter å lage en parameterframstilling av ei kuleflate på. Akkurat som for et plan trenger vi to parametre for å lage en parameterframstilling for ei kuleflate. Vi velger her å bruke en parameterframstilling der de to parametrene er vinkler. Disse har vi kalt u og v på figuren.
Vi ser på ei kule med radius r plassert med sentrum i origo. Vi lar P(x,y,z) være et vilkårlig punkt på kuleflata slik at OP→=r.
Normalen fra P ned til xy-planet treffer xy-planet i punktet Bx,y,0. Punktet B får samme x- og y-koordinat som punktet B.
u er vinkelen mellom OP→ og OB→ på figuren, og v er vinkelen mellom OB→ og x-aksen (OA→).
Nå må vi finne vinklene u og v uttrykt ved de andre størrelsene i figuren. Det får vi ved å ta sinus og cosinus til vinklene. Siden punktene på figuren danner to rettvinklede trekanter, får vi
Det vilkårlige punktet P er da beskrevet ved parametrene u og v. Ei kuleflate k med sentrum origo og med radius r har derfor parameterframstillingen
k:x=r·cosu·cosvy=r·cosu·sinvz=r·sinu
Den tilsvarende vektorfunksjonen for kuleflata blir
OP→=r·cosu·cosv,r·cosu·sinv,r·sinu
🤔 Tenk over: Hva er definisjonsområdet til u og v?
Forklaring
v må gå en hel runde for å dekke hele kula, som betyr at
v∈[0,2π〉
Grensene for u får vi når P er i punktet 0,0,r (øverst på kuleflata) og i punktet 0,0,-r (nederst på kuleflata). Vi har definert u som vinkelen mellom OP→ og OB→, som er parallell med xy-planet. Det betyr at i det første tilfellet har vi u=π2, og i det andre tilfellet er u=-π2. Vi får
u∈-π2,π2
🤔 Tenk over: Hva skjer med parameterframstillingen dersom vi flytter sentrum av kula til punktet Sx0,y0,z0?
Forklaring
Punktet P blir forskjøvet fra x,y,z til x0+x,y0+y,z0+z. x-koordinaten får med andre ord et tillegg x0, og det blir tilsvarende tillegg til y- og z-koordinatene. Parameterframstillingen for ei kuleflate k med sentrum i Sx0,y0,z0 blir derfor
k:x=x0+r·cosu·cosvy=y0+r·cosu·sinvz=z0+r·sinu
Intervallene for u og v er uforandret.
Eksempel
Ei kuleflate med radius lik 5 og sentrum i origo har vektorfunksjonen
OP→=5cosu·cosv,5cosu·sinv,5sinu
Vi kan flytte sentrum i kula til punktet (0,0,20) ved å øke z-koordinaten til vektorfunksjonen med 20:
OP→=5cosu·cosv,5cosu·sinv,20+5sinu
Tegne kule med GeoGebra
Vi får tegnet kula i 3D-grafikkfeltet til GeoGebra ved å skrive inn likningen eller vektorfunksjonen for kuleflata i algebrafeltet eller i CAS-feltet. Vektorfunksjonen i det siste eksempelet over kan vi skrive inn i CAS-feltet som
Vi kan også bruke kommandoen "Kule(Punkt, Radius)" dersom vi kjenner sentrum og radien i kula. En annen variant av kommandoen er "Kule(Punkt, Punkt)" der det første punktet er sentrum i kula og det andre punktet ligger på kuleflata.
Oppsummering
Generelt er ei kuleflate med radius r og sentrum i x0,y0,z0 gitt ved likningen
x-x02+y-y02+z-z02=r2
En parameterframstilling for kuleflata er
x=x0+rcosucosvy=y0+rcosusinvz=z0+rsinu
der u∈-π2,π2 og v∈[0,2π⟩
Den tilsvarende vektorfunksjonen erOP→=x0+rcosucosv,y0+rcosusinv,z0+rsinu